Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσο υψηλό χρέος, λένε
του Νίκου Χειλά
Βερολίνο-Ανταπόκριση
Ένα φάντασμα παίρνει σάρκα και οστά. Το «κούρεμα», που μέχρι πρότινος θεωρούταν αποκύημα αριστερών φαντασιών, γίνεται όλο και πιθανότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» πληθαίνουν οι φωνές στην Επιτροπή που ζητούν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, γράφει η εφημερίδα, θεωρούν το «κούρεμα» «αναπόφευκτο, επειδή διαφορετικά η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τέτοιο υψηλό χρέος». Διαφωνίες υπάρχουν σχετικά με το πότε πρέπει να γίνει το εγχείρημα: Ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και εντός του 2015, άλλοι «ότι θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν δεν θα υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να ζητήσουν παρόμοιο „κούρεμα“ και άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση». Σχετικά με το μέγεθος του «hair cut», ο λόγος είναι για το ένα τρίτο, ή και το μισό του συνολικού χρέους.
Οι Βρυξέλλες, συνεχίζει η εφημερίδα, ξεκινούν από την υπόθεση, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε «ορατό χρονικό διάστημα» στις χρηματιστηριακές αγορές – γι αυτό και θεωρούν, ότι η σχεδιαζόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014 «δεν έχει κανένα νόημα. Θα χαραμιζόταν αμέσως και θα έχανε τη σημασία της ως προληπτικό μέτρο ». Γι αυτό και σχεδιάζουν να παρατείνουν το τρέχον (δεύτερο) πρόγραμμα και πέρα από τον προσεχή Φεβρουάριο και να το αντικαταστήσουν ενδεχομένως αργότερα με ένα τρίτο ύψους 20 δισ.
Οι αντιδράσεις στο ρεπορτάζ της «Die Welt» ήταν μέχρι τώρα λίγες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, αποκρούει κατηγορηματικά συμμετοχή στο «κούρεμα». Ο Μπενουά Κερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France 24, ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση. «Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες το απαγορεύουν ρητά» είπε.
Ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ότινγκερ βλέπει αντίθετα θετικά το μέτρο. Ένα «κούρεμα», δήλωσε, δεν συνδέεται αναγκαστικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη έχουν ενδιάμεσα μειωθεί, «μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση. Δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για το τι θα συμβεί, αν πέσει μια από τις πέτρες του ντόμινο».
Διπλωμάτης στο Βερολίνο σχολίαζε, ότι μέχρι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της είδησης από την Κομισιόν και γι αυτό πρέπει να γίνει δεκτή με πολλές επιφυλάξεις. «Αν όμως όντως ισχύει, τότε αυτό θα ήταν η καλύτερη προεκλογική βοήθεια για τον Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες» είπε. Εκτός, πρόσθεσε, αν η Επιτροπή βιαστεί να κοινοποιήσει αμέσως την πρωτοφανή στροφή της, έτσι που κερδισμένοι από αυτήν να βγουν ο Αντώνη Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Άλλος διπλωμάτης όμως υποστήριζε, ότι παρά τις όποιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, το «κούρεμα» παραμένει «ευσεβής πόθος». Η εφαρμογή του, πρόσθεσε, θα προσκρούσει στα κοινοβούλια των χωρών-δανειστών, ιδίως στο γερμανικό. «Οι βουλευτές ξέρουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού έχει βαρεθεί την Ελλάδα και αποκρούει περαιτέρω βοήθεια σε αυτήν» είπε υπονοώντας πρόσφατη δημοσκόπηση, κατά την οποία το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της άμεσης αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Γι αυτό και δεν θα τολμήσουν να ψηφίσουν υπέρ του „κουρέματος“».
Το φάντασμα, συμπεραίνει, θα αργήσει ακόμα να γίνει πραγματικότητα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=666171