Bloomberg: Αυτά είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι θεσμοί για το ελληνικό χρέος

Το πρακτορείο Bloomberg φέρνει στο φως της δημοσιότητας 3 σενάρια που εξετάζουν οι θεσμοί για το ελληνικό χρέος, όπως αυτά περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς Γερμανούς βουλευτές.

Τα 3 αυτά σενάρια βασίζονται σε αντίστοιχες διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών, και είναι:

-Το πιο αισιόδοξο: η Ελλάδα θα πετύχει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέρχεται στο υψηλό 2,6% του ΑΕΠ. Έτσι και υπό αυτές τις εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί ελάχιστη ελάφρυνση και θα πέσει στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060.

-Το πιο απαισιόδοξο: το ελληνικό χρέος θα εκτοξευτεί στο 226% του ΑΕΠ έως το 2060, λόγω χαμηλής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, που θα ανέρχεται στο 1%, και χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%. Αυτό το σενάριο απαιτεί βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους.

-Το τρίτο σενάριο που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο προηγούμενα, χωρίς να υπάρχουν ακριβείς αριθμοί.

Στο τηλεγράφημα του Bloomberg δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, κάτι που αποτελεί και σημείο τριβής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.