Τα 4 επιδόματα που κόβουν απ΄τα νοικοκυριά για να εξοικονομήσουν 20 εκ. €

Στόχο τα φτωχά νοικοκυριά έχει μεταξύ άλλων το νέο μνημόνιο, κόβοντάς τους επιδόματα ύψους 20 εκ. στη διετία 2017 – 2018.

Σύμφωνα με Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από αυτές τις περικοπές υπολογίζεται ότι «θα υπάρξει εξοικονόμηση ποσού 8,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και ποσού 11,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2018».

Στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν απ’ το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνονται καταργήσεις των εξής σημαντικών επιδομάτων:

1.Επίδομα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας. Η ρύθμιση ίσχυε απ΄ το 2002, και είχε σκοπό την ενίσχυση οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και παιδιά σχολικής ηλικίας ώστε να τους παρέχουν τα βασικά σχολικά είδη για να μην διακόπτουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

2.Επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 29 ετών σε περίπτωση απόλυσης. Ήταν μία παροχή ειδικού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ σε ανέργους νέους μέχρι και 29 ετών, οι οποίοι παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο, και καταβαλλόταν για χρονικό διάστημα 5 μηνών από την ημέρα θεμελίωσης του επιδόματος για επιδότηση.

3.Καταργείται και το Προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων, από πατέρα παιδιών, που ενίσχυε οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα αντικειμενικής ή ουσιαστικής έλλειψης πατρικής γονικής μέριμνας για να μην διαλυθούν και τα παιδιά καταλήξουν σε ιδρύματα.

4.Τέλος πλέον καις την οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων που τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, που ενίσχυε χρηματικά τα άτομα με τα πιο χαμηλά εισοδήματα στη χώρα.