Φορολογικές μειώσεις, σταδιακές και μεθοδευμένες, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείμματα, αλλά και επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων και νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το Σάββατο το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτήρισε «οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα». Όπως υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς μόνο από τους επτά ηγετικούς κλάδους της οικονομίας της χώρας η Ελλάδα θα αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 54 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 770.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2021.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος με τις λέξεις «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού». Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, όχι σοβιετικού τύπου, του οποίου τους βασικούς άξονες περιέγραψε ως εξής:
Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα φέρει ανταγωνιστικότητα παντού
Φορολογικές μειώσεις, σταδιακά και μεθοδευμένα, με ορίζοντα ορισμένων ετών και χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα.
Δίκαιο κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των αδύναμων που δεν θα λεηλατεί τα Ταμεία, με πρόβλεψη για προνοιακά επιδόματα εκεί που πραγματικά χρειάζονται.
Και προχώρησε σε αναλυτική περιγραφή των οφελών στο ΑΕΠ αλλά και στις θέσεις εργασίας ανά κλάδο που οι προτάσεις της ΝΔ, εφόσον εφαρμοστούν, θα φέρουν μέσα στο χρονικό διάστημα 2015 – 2021. Για τον τουρισμό είπε ότι εκτιμάται ότι θα φέρει 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 νέες θέσεις εργασίας, για τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης 13 δισ. ευρώ και 315.000 νέες θέσεις εργασίας, τον τομέα της ενέργειας, των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, των ΑΠΕ, της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης αποβλήτων (χωρίς τα έσοδα από τον αγωγό TAP και την εξόρυξη υδρογονανθράκων) 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας, η ναυτιλία 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας, το διακομετακομιστικό εμπόριο, Logistics 2,5 δισ. ευρώ και 45.000 νέες θέσεις εργασίας, η έρευνα και τεχνολογία 2 δισεκατομμύρια ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας, ο τομέας των φαρμάκων 2 δισ. ευρώ και 25.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε μετά από την επίτευξη αυτών των στόχων η χώρα θα έχει υπερβεί τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ κρίσης, και εκτίμησε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή τελικά, αφού εκ των οικονομικών αυτών τομέων πολλοί είναι δυναμικοί, όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες, οι κατασκευές, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα μεταλλικά υλικά και τα δομικά υλικά κτλ.
«Χρειάζονται 150 δισ. ευρώ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προκύψουν 38 από το ΕΣΠΑ και κοινοτικούς πόρους, 6 από εθνικούς πόρους, 106 από επενδυτές κάθε είδους. Δεν βάζω σε αυτά το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ. Άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις είναι 50 δισ. και 23 από αυτά ήδη έχουν εγκριθεί και προχωρούν» υπογράμμισε.
Για μια ακόμη φορά, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις που η ΝΔ εντάσσει στο οικονομικό της πρόγραμμα και έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα παντού:
• επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα
• μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από την άρση του καμποτάζ εφέτος ήλθαν από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις, όπως υπογράμμισε
• αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής το κράτος έχει εισπράξει 3,1 δις από προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 7,5 δις χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό 1,4 δις από τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
• μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Όπως είπε η κυβέρνηση μέχρι τώρα διευκόλυνε τις νέες προσλήψεις και απομάκρυνε τα εμπόδια. Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης σημείωσε συμπληρώνοντας τη σημασία της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αλλά και τον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Εκτίμησε ότι εφόσον η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση θα προχωρήσει στο να κάνει «το σωστό», παρά το ότι γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, καθώς «δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές. Αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια».
• μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. Από 900.000 το 2009 είναι 600.000 το 2014, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προώθησε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτρονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη ηλεκτρονικές πληρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφιση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%.
• μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Εισόδημα περίπου 2 δις που διέφευγε πιάνεται τώρα, είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε, επίσης, προσωπικά, για άλλη μια φορά, ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για «αυξήσεις λογικές, σταδιακές και νοικοκυρεμένες». Έκανε λόγο για ανάγκη εξάλειψης αδικιών, για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ από 2015, για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 15%, για το επίδομα σε υπερήλικες ομογενείς και για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας. «Όταν το κράτος δίνει στον πολίτη κάτι που δεν δημιουργεί ελλείμματα, τότε ο πολίτης το παίρνει για πάντα. Όταν όμως δίνονται στον πολίτη τα πάντα, τότε του τα παίρνουν πίσω πολλαπλά» υπογράμμισε και παρουσίασε ως προσωπικό του στοίχημα την μείωση των φορολογικών συντελεστών.
«Σοβιετικού τύπου» οικονομία θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε νέα σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει ανοιχτά, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιδιώκει να στήσει μια οικονομία «σοβιετικού τύπου» και ταυτόχρονα έριξε τα βέλη του και προς τον Γ. Παπανδρέου. «Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία, κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το ‘λεφτά υπάρχουν’. Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς.
Τέλος ο Πρωθυπουργός έκλεισε επαναλαμβάνοντας ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για «κοσμογονία και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσης».
Συνόψισε το έργο της κυβέρνησης αλλά και το πρόγραμμα της ΝΔ ως συνέχειά του λέγοντας: «Κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς, που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα. Ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά. Τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος».
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε για άλλη μια φορά πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα νικήσει και ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν.