ΔΝΤ: Πρώτα ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μετά χρηματοδότηση

Λίγο πριν τη σύνοδο των G7, αξιωματούχοι του ΔΝΤ στέλνουν μήνυμα ότι για να προχωρήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, είναι προαπαιτούμενη η ρύθμιση του χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του mignatiou.com, η σχετική απόφαση θα στηρίζεται στους κανόνες του Ταμείου, και δεν θα επηρεαστεί ούτε απ’ τον Σόιμπλε ούτε απ’ την κυβέρνηση Τραμπ.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι δεδομένο, ούτε πρόκειται να πράξει ό,τι επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αντίθετα, επαναλαμβάνει ότι θα λάβει την απόφασή του για τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ελλάδας αυστηρά με βάση τους κανόνες του, τους οποίους δεν θα παραβιάσει», φαίνεται να έχει δηλώσει πηγή που γνωρίζει καλά τα εκ των έσω του Ταμείου.

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό «πρόβλημα», δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ξεκαθαρίζεται πως «σε αντίθεση με όσα διακινούνται σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ, ο διεθνής οργανισμός θα αποφασίσει εάν θα έχει χρηματοδοτική συμμετοχή μόνο όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Η ελληνική πλευρά πάντως δηλώνει πεπεισμένη ότι οι αρχικές συζητήσεις θα γίνουν στο Μπάρι της Ιταλίας, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7), 11 έως τις 13 Μαΐου, παρουσία και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη σύνοδο αυτή θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί εάν θα συμμετάσχει και στις πιθανές συζητήσεις για την Ελλάδα.

Ενώ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών του G7, στις 26-27 του μήνα, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς αν στην ατζέντα θα περιλαμβάνεται και το ελληνικό ζήτημα.