Σε κάλο κλίμα η συνάντηση Λαγκάρντ με Τσακαλώτο-Αναγκαιότητα η ελάφρυνση χρέους

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν σύμφωνα με όσα διέρρευσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών :

  • το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP),
  • το staff level agreement
  • το ζήτημα του χρέους

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επίσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως “πήγε πολύ καλά”.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης:

  1. ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν
  2. η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δις ευρώ: “Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε”, σημείωσε σχετικά.

Ακόμα, ο υπουργός ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος χθες είπε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, αλλά δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς θα κλείσει η τεχνική συμφωνία προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και γύρω από το θέμα του χρέους”, όπως έγραψε στο twitter η Λένα Αργύρη, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ.

Το ραντεβού των δύο έρχεται μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ πως χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές προκειμένου να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια είπε ακόμη, ότι έχει γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Το επόμενο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.