Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας την προηγούμενη Παρασκευή άνοιξε η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, η ελάφρυνση του χρέους βρέθηκε και στο επίκεντρο των συναντήσεων της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τη Μεγάλη Δευτέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, οι δύο ισχυρές γυναίκες συζήτησαν και για το χρέος της Ελλάδας.
Η ελάφρυνση του χρέους βρέθηκε και στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί.
Νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος έκανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στις Βρυξέλλες.
Ο τρόπος της μελλοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα αποφασιστεί, αλλά το μέγεθος θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το πνεύμα της συμφωνίας του Εurogroup.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε σε ομιλία της στη βιβλιοθήκη του Solvey, πως προς το παρόν το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα παραμετρικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και πως τώρα θα πρέπει να καθοριστούν μια σειρά από λεπτομέρειες (για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού).
Η Κρ. Λαγκάρντ είπε πως μετά θα πρέπει να γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ότι η αναδιάρθρωση θα χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι “τα μέτρα και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι κατανοητές στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου”.
Επιπλέον, δήλωσε σε σχέση με τα μέτρα πως “το ΔΝΤ δεν ζητεί τίποτε παραπάνω από ό,τι συμφωνήθηκε το 2016 σε σχέση με το συνταξιοδοτικό”.
Είπε πως τα μέτρα συμφωνήθηκαν με ρήτρα ανάπτυξης για το πότε θα εφαρμοστούν και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα θα συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Τέλος, σημείωσε ότι “για την Ελλάδα θα ήθελα να πω ότι νικήσαμε και όλοι θα ήθελαν να το κάνουν, όμως, πρώτα πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες” και κατέληξε με ειδική αναφορά “στα νούμερα της ανεργίας των μεταναστών”.
Το απόγευμα της Τετάρτης η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί.
“Εποικοδομητικές” χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde ο Γάλλος Επίτροπος Pierre Moscovici, σχετικά με την Ελλάδα.
Όπως ενημέρωσε με μήνυμά του στο Twitter, “είχα εποικοδομητικές συζητήσεις με την Christine Lagarde για να προετοιμάσουμε την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος”.
«Πετύχαμε μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Μάλτας», τόνισε νωρίτερα ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, μιλώντας στο Bloomberg χαρακτήρισε καλή τη συμφωνία για την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Χρειαζόμαστε το Ταμείο» είπε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά και στις γαλλικές εκλογές για τις οποίες είπε «πως αισθάνομαι ανήσυχος λόγω της ανόδου της Μαρί Λεπέν, αλλά ταυτόχρονα δεν ανησυχώ κιόλας».
Εξήγησε πως από τη μία πλευρά ανησυχεί το ότι δείχνει να περνά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, βάσει των δημοσκοπήσεων, η Μαρίν Λεπέν, αλλά από την άλλη θεωρεί πως στις κάλπες ο λαός θα αποδοκιμάσει την ακροδεξιά.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ακόμη ότι η αύξηση του λαϊκισμού οφείλεται εν μέρει και στην παγκοσμιοποίηση, καθώς πολλοί άνθρωποι ένιωσαν ότι χάνουν κεκτημένα μέσα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον. Τόνισε επίσης, πως η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή.