Μοσκοβισί: Σ' ένα εξάμηνο ο Τσίπρας κατόρθωσε να περάσει 200 μνημονιακούς νόμους

Σε μια σειρά σημαντικών παρατηρήσεων, αλλά και προβλέψεων προχώρησε σήμερα ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.

Αν και δηλωμένος “φίλος” της χώρας μας, σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο δεν παραλείπει να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για τη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την αξιοπιστία της χώρας.

«Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός για μία οικονομία και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα. Έχω την αίσθηση ότι διστάζουμε και κάθε φορά που διστάζουμε, τόσο τα πράγματα καθίστανται πιο άσχημα για την χώρα και μάλιστα σε μία στιγμή που η οικονομία της έχει αρχίσει να ανακάμπτει» αναφέρει στην αρχή του άρθρου του ο Γάλλος Επίτροπος.

Ο κ. Μοσκοβισί ακολούθως, σημειώνει τον θαυμασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να περάσει 200 μνημονιακά μέτρα, κάτι που προβάλεται από τον Γάλλο επίτροπο ως κατόρθωμα: «Από το καλοκαίρι του 2015, περισσότερα από 200 μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της χώρας -κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας» σημειώνει.

Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε σε άλλη του τοποθέτηση  για πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όπως αποκάλυψε για το 2016 θα είναι τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, δηλαδή εξαπλάσιο από τον στόχο και ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί, παραδέχεται ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να δείξουν καλή πίστη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς όπως αναφέρει: «ο δρόμος παραμένει μακρύς, αλλά τα σύννεφα που υπάρχουν στον δρόμο μας αρχίζουν, επιτέλους, να διαλύονται σιγά-σιγά».