Τσακαλώτος: Κάναμε συμβιβασμούς - Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον λαό (βίντεο)

«Υπάρχουν πράγματα που θα στενoχωρέσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό»  επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας κ.Τσακαλώτος, αμέσως μετά την λήξη του εαρινού eurogroup στην Μάλτα.

Αναφερόμενος  στην τακτική του Φεβρουαρίου στο Eurogroup που περιορίστηκε σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, είπε ότι «αντί να μιλάμε για τα μικρά και να μείνουν τα μεγάλα, να αντιστρέψουμε τη διαδικασία». Έτσι, εξήγησε, καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τα μεγάλα και να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, για να κλείσουμε και τα μικρά θέματα.

Συμπλήρωσε ότι στη συμφωνία υπάρχουν συμβιβασμοί και πράγματα που δεν θα ικανοποιήσουν τους Έλληνες, σχολιάζοντας όμως ότι «αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας».

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμη ότι στο επόμενο διάστημα θα νομοθετηθούν και τα αντίμετρα, τα οποία, όμως, θα εφαρμοστούν μόνον εάν πιάσουμε στους συμφωνημένους στόχους, λέγοντας ότι «στις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθούν τα θετικά μέτρα και αυτά τώρα και θα υπάρξουν, αν είμαστε εντός των στόχων».

«Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός για μετά το 2018», υπογράμμισε.

Ποια θα είναι τα αντίμετρα;

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα, σταχυολογώντας τα ως εξής:

  • Αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.
  • Ρύθμιση του προβλήματος της στέγασης.
  • Πρόβλεψη απασχόλησης της νέας γενιάς.
  • Μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα
  • Εκπόνηση μεγάλου επενδυτικού πακέτου.

«Το 2020 τα μέτρα θα είναι για τους φόρους με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι δεν θα αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις και δεν θα εφαρμοστεί το λοκ-άουτ, υπογραμμίζοντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Και κατέληξε ότι τα εργασιακά «ήταν από τα δύσκολα ζητήματα, αλλά συμφωνήσαμε».

Δείτε το βίντεο: