Και ξαφνικά... "καταλύτης" Μέρκελ: "Εργάζομαι για συμφωνία στο Eurogroup"

Σε “καταλύτη” για την λύση του γόρδιου δεσμού της συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών που θα ανοίξει τον δρόμο για κλείσιμο της αξιολόγησης και θα αποσοβήσει μια κρίση σχέσεων που θα τίναζε στον αέρα όλες τις έως τώρα διαπραγματεύσεις αναδύεται ξαφνικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα διαρρέονται στον Τύπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μεταξύ άλλων μετέδωσε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον Έλλην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι «εργάζεται στην κατεύθυνση να υπάρξει λύση την Παρασκευή στο Εurogroup».

Σημειώνεται ότι το τηλεφώνημα έγινε μετά την επίσκεψη Τουσκ στην Αθήνα και το μήνυμα που Τσίπρα ότι θα ζητήσει σύνοδο κορυφής, εάν δεν υπάρξει λύση στο αυριανό Eurogroup της Μάλτας.

Παρασκήνιο στο παρά 5 του Eurogroup

Σήμερα, τελευταία μέρα πριν την διεξαγωγή του Eurogroup της Μάλτας είναι η τελευταία ευκαιρία για διαβουλεύσεις και το παρασκήνιο είναι έντονο.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη στη Μάλτα και αναμένεται τόσο ο ίδιος όσο και αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης να έχουν διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας φαίνεται πως καθορίζονται στο Βερολίνο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για συμφωνία -εάν υποθέσουμε ότι αυτή υπάρξει- προβλέπονται μέτρα «σε δύο δόσεις», όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από το «μαχαίρι» στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα τον μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα.