“Εμπρός – πίσω” πήγε το χθεσινό Euroworking Group, αντί για το “μπρος ολοταχώς” που όλοι ανέμεναν, με την χθεσινή συνεδρίαση να λήγει χωρίς τελικά συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.
Στο Euroworking Group, συστήθηκε βέβαια από τους Ευρωπαίους οι επιστροφή των θεσμών και η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά έμεινε θολό το πότε θα γίνει αυτό, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι, αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να γίνουν “βήματα” προόδου και καθυστερήσει περαιτέρω η επιστροφή της τρόικα στην Ελλάδα, τότε θα χαθεί η ευκαιρία να επιτευχθεί πρόοδος στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, κάτι που όλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες μειώνονται.
Ακόμα και απ’ το Μαξίμου το χθεσινό κλίμα από τος Βρυξέλλες χαρακτηρίστηκε ως αρνητικό, ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική αντιπροσωπεία κατέστησε από νωρίς σαφές προς το EWG ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα εργασιακά με ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων, τότε δεν μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες για αναζήτηση κοινού τόπου στα υπόλοιπα.
Επίσης, πηγές από το ΔΝΤ, επεσήμαναν ότι δεν θα είναι εφικτό να επιστρέψουν στην Αθήνα αν η συμφωνία δεν είναι στο “παρά πέντε” της ολοκλήρωσης.
Το κυριότερο εμπόδιο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, παραμένει το αίτημα του ΔΝΤ να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως ευελπιστούσε η ελληνική πλευρά και είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Αυτή ήταν και η απαίτηση που δημιούργησε επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία εικοσιτετράωρα και κυρίως μετά την Τρίτη.
Γιατί επιμένει το ΔΝΤ στην εφαρμογή μέτρων το 2019 και όχι το 2020;
Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για τη μεταφορά των μεταρρυθμίσεων το 2019 από το 2020, είναι επειδή το 2020 θα έχουν μεσολαβήσει σίγουρα εκλογές και ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης.
Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αδυναμία αυτής της κυβέρνησης, καθώς το ταμείο υποστηρίζει ότι δεν είναι αξιόπιστο να υπόσχεται αυτή η κυβέρνηση ότι και η επόμενη θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα συναποφασίσει με τους δανειστές, γι’ αυτό ζητάει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από το 2019, όταν ακόμα θα διανύεται η τετραετία της τωρινής κυβέρνησης.
Με δεδομένο την άποψη αυτή, το Ταμείο πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη, πιο ενισχυμένη υποστήριξη των μέτρων πέραν των βουλευτών της κυβέρνησης, αλλά αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνιζε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συζητηθεί ποτέ με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Εργασιακά
Στα εργασιακά η στάση του ΔΝΤ παραμένει σταθερή στο ότι θα μπορούν να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις στον τομέα αυτό μόλις όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα έχουν κλείσει. Η βασική διαφορά είναι οι συλλογικές συμβάσεις, που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει και το ΔΝΤ αντιτάσσεται, καθώς θεωρεί ότι θα επιφέρει πλήγμα στην οικονομία.
Τι θα γίνει αν επιστρέψουν οι θεσμοί ;
Αν όντως επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, τότε μέχρι το Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης (staff level agreement).
Αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο να ανακοινωθεί στο Eurogroup και στη συνέχεια να συνεχίσουν οι επικεφαλής των θεσμών με την καταγραφή όλων των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή πριν από το επόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ποια θα είναι η συμφωνία που θα συγκεκριμενοποιεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αν και εφόσον φυσικά έχουν ψηφιστεί όλα τα μέτρα από την ελληνική Βουλή, το Eurogroup θα δώσει και το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που θα εγκρίνουν την εκταμίευση για το ελληνικό πρόγραμμα.