ΥΠΟΙΚ: Στα €3,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 2% του ΑΕΠ εμφάνισε η Γενική Κυβέρνηση κατά την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2014, έναντι 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα αυτή η αύξηση προήλθε και από την μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που σε κάθε περίπτωση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υποστήριξε ότι “οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ανήλθαν το Νοέμβριο του 2014 στα 3,8 δισ. ευρώ έναντι 4,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, μειωμένες, δηλαδή, κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ από το Δεκέμβριο του 2012 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 55%” και εμφανίστηκε βέβαιος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Συνεπώς, η χώρα, το 2014, θα παρουσιάσει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Επιτυγχάνεται, έτσι, η αναγκαία συνθήκη για την βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας» κατέληξε.