Εισηγμένες: Αποκλεισμένες από τις αγορές

Στα επίπεδα του 2012 έχουν εκτιναχθεί σύμφωνα με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι αποδόσεις εταιρικών ομολόγων, καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Ο μέσος όρος για το κόστος δανεισμού διεθνών ομολογιακών εκδόσεων διαμορφώθηκε χθες στο 9,78% έναντι 7,83% που ήταν στις 10 Δεκεμβρίου 2014 – όταν ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στη Βουλή – και έναντι 4,81% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ελλάδα έδειχνε σαφή σημάδια βελτίωσης της δημοσιονομικής της εικόνας. Ενδεικτικά, η απόδοση στο ομόλογο της EUROBANK έφθασε χθες το 12%, όταν πριν από ένα μήνα ήταν στο 8,64%.

Επίσης, τα δύο εταιρικά ομόλογα της ΔΕΗ διαπραγματεύονται αντίστοιχα με αποδόσεις 12,60% και 12% όταν πριν από 30 ημερολογιακές ημέρες οι αποδόσεις βρίσκονταν στο 9,15% και 10,25%. Οι δυσχέρειες στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και η μετάθεση των σχεδίων για το 2015 που δρομολόγησαν οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται ότι θα επηρεάσουν και τις αξιολογήσεις των εταιρικών ομολόγων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, όχι μόνον για τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες.