Παραμένει το "χάσμα" κυβέρνησης-δανειστών- Αδιέξοδο σε εργασιακά, ασφαλιστικό & ενέργεια
Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος για την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές για την β’ αξιολόγηση. Οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ακόμη αγεφύρωτες στα εργασιακά, στο δημοσιονομικό και στα ενεργειακά και αυτό αποτυπώθηκε στην χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείου Οικονομικών.
«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, μετά από την ολοκλήρωση των έξι και πλέον ωρών τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα έδωσε ένα στίγμα για τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα και τα οποία αποτελούν βασικά γρανάζια για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός παράγοντας ενώ νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει σχετικά με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ότι δεν υπάρχει «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, έχουν κλείσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Στο θέμα των ενεργειακών- όπου και εκεί διαπιστώθηκε απόκλιση καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό το ζήτημα έχει μια ιδιαιτερότητα μετά και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, «που πρέπει να τη μελετήσουμε και να τη διαχειριστούμε».
Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα – αντίμετρα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ- χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό- λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα αντίμετρα υπάρχει ζήτημα για το πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, γεγονός που δείχνει πως οι δανειστές διαφωνούν με τη μείωση του φόρου κατά 40%, που ήταν η κυβερνητική πρόταση.
Τις διαφωνίες σε σημαντικά θέματα παραδέχονται και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNBC οι οποίοι εκτιμούν ότι “τo ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” και προβλέπουν “σύγκλιση σε προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020”.