Παρατείνεται η αβεβαιότητα - Δεν κλείνει στις 20 Μαρτίου η αξιολόγηση

Οποιαδήποτε προοπτική για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Μαρτίου χάνεται για την Ελλάδα, καθώς η ατζέντα του Eurogroup σημειώνει πως θα γίνει απλή ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα.

Οι αποστάσεις θεσμών και κυβερνητικού επιτελείου είναι ακόμη μεγάλες στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και τα αντίμετρα που προτείνει η Αθήνα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα για τη χώρα μας, την ώρα που ισχυρές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απλώς θα ενημερωθούν για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα σε τεχνικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Έλληνα ομόλογό τους, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην ατζέντα, η συμφωνία είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη σειρά της, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την οικονομική στήριξη που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος.

Στο Eurogoroup της 20ης Μαρτίου θα συζητηθεί ακόμη η εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2017 και η δημοσιονομική κατάσταση συνολικά για την Ευρωζώνη. Παράλληλα θα ανταλλάξουν απόψεις για τις αναφορές των κρατών μελών σχετικά με τα ετήσια σχέδια έκδοσης χρέους.

Τέλος, η συνεδρίαση περιλαμβάνει και τη συζήτηση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.