Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή και όχι με τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αν και αρχικά είχε διαρρεύσει ότι η κατάθεσή της θα πραγματοποιείτο την Παρασκευή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία, «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ». Με την ίδια τροπολογία αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά, καθώς αναπροσαρμόζει τη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, που είναι οι αποδοχές τους από το 2002 και μετά. Η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».
Επίσης σημειώνει ότι «προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη δυνάμει της οποίας καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών».
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, όπως διαμορφώνονται πλέον οι μέσοι μισθοί, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές δέκα εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση χρειάζονταν οι εισφορές μόνο 4 εργαζομένων, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Ρομπόλης: Ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει κάτω από 660 ευρώ
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στοn Real FM περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτήν τη στιγμή, σήμερα, 1 στους 2 από τα 2.650.000 συνταξιούχους που έχουμε, παίρνει κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Αν συμβούν όλα αυτά, συν την ευελιξία της απασχόλησης, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που έχει το ΔΝΤ από 18 δισ. να πάει στα 12, τότε 1 στους 2 θα παίρνει μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και αν μπει το θέμα του αφορολόγητου σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ» σημε/ίωσε με νόημα ο κ. Ρομπόλης.
Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με την προωθούμενη τροπολογία:
«Συμπληρώνονται – τροποποιούνται οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 ως εξής:
Α) Επανακαθορίζεται από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρου νόμου (12.5.2016) ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και στρατιωτικών καθώς και ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, αναπροσαρμοζόμενες για το διάστημα εως και το 2020 και εφεξής με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ (ο ισχύον τρόπος υπολογισμού γίνεται βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών υπολογιζόμενου από την ΕΛΣΤΑΤ). Παρέχεται εξουσιοδότηση στους αναφερόμενους Υπουργούς για τον καθορισμό των αναγκαίων λεπτομερειών και της διαδικασίας εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την ανωτέρω αναπροσαρμογή.
Β) Προβλέπεται ότι ο ανωτέρω εισαγόμενος τρόπος υπολογισμού εφαρμόζεται, σε σχέση με τους υπαλλήλους – λειτουργούς του Δημοσίου και τους στρατιωτικούς καθώς και τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα για την αναπροσαρμογή:
– των συντάξιμων αποδοχών για τον προσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης εισοφράς σε περίπτωση εξαγοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισής του
– του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τις οποίες καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, για τον προσδιορισμό του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλεται σε περίπτωση προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισής τους
– του μηνιαίου εισοδήματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων που υπάγονται στην ασφάλιση του τέως ΕΤΑΑ καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους απόφοιτους σχολών Ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους επιμελητήρια με την μορφή ΝΠΔΔ για τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής τους οφειλής σε σχέση με το προβλεπόμενο ποσοστό καταβολής εισφορών τους κατά τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής τους
– του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών για τον υπολογισμό του ποσού της εφάπαξ παροχής μισθωτών και αυτοτελώς απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί εως την 31.12.2013
2α. Παρατείνονται εκ νέου μέχρι τις 28.2.2018 (έληξε 28.2.2017) η κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος των : ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.
Επεκτείνεται από 1.1.2017 και στους παλαιούς ασφαλισμένους (εως 31.12.1992) ο ισχύον για τους νέους ασφαλισμένους τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για την λήψη εφάπαξ παροχής από το ΕΤΕΑΕΠ».
Δείτε την τροπολογία εδώ.pdf.