Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνουν και τις προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες για υποβολή της χώρας ένα τέταρτο μνημόνιο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg λίγο πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο αυτό θα γίνει επειδή η ΕΚΤ αρνείται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα πριν την ανακοίνωση πιο ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση πριν την έναρξη των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος των λαϊκιστών θα κάνει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.
«Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα νέο, τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει ο Nick Kounis, αναλυτής της ABN Amro.
Το περισσότερο που αναμένεται από το σημερινό Eurogroup είναι μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ακόμα κι αν επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο συμφωνία και το ΔΝΤ ξαναγυρίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα.
Η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει αυτά που ζητούν οι δανειστές ώστε να αποφύγει στάση πληρωμών τον Ιούλιο που λήγουν ομόλογα 6 δισ. ευρώ, απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση των εταιρειών και της μεσαίας τάξης έρχεται να προστεθεί στα δεινά της οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η απόδοση στα 2ετή ομόλογα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 9,95% την Παρασκευή, ενώ στο 10ετές άγγιξε το 7,85%.
Κάποιοι ωστόσο βλέπουν και μια φωτεινή πλευρά, παρά τα ρίσκα που συνδέονται με ένα πιθανό τέταρτο μνημόνιο.
Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές γιατί οι επενδυτές θα ζητήσουν ένα πολύ υψηλό premium ρίσκου, αναφέρει ο Daniel Gros, δ/ντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών. «Οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν όλο το εναπομείναν ιδιωτικό χρέος σε χαμηλά επιτόκια. Τότε η χώρα δεν θα κατέβαλε πληρωμές τεράστιων τόκων».