Eurogroup: Ποια είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Με χαμηλωμένους τους τόνους και χωρίς μεγάλες προσδοκίες η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου έφτασε την Κυριακή το βράδυ ο στις Βρυξέλλες  ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 4 ώρα Ελλάδος.

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Ουσιαστικά η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Τετάρτη στο Βερολίνο καθώς η Άγκελα Μέρκελ θα συναντήσει την Κρ. Λαγκάρντ και τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση του προβλήματος με την ελληνική αξιολόγηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από την Αθήνα, αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σε Λαγκάρντ και Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες, η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ συμφώνησαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το χρέος έως το 2018. Σύμφωνα με το Spiegel μάλιστα, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πλήρης, δηλαδή και με δάνειο έως 5 δισ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι συμβολικό, όμως, θεωρείται αρκετό προκειμένου να αποφύγει η καγκελάριος νέες αντιδράσεις και προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα μέτρα που θα συζητηθούν 

Οι θεσμοί περιμένουν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί το πλαίσιο των απαιτήσεών τους. Εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί οι θεσμοί θα επισκεφθούν την Αθήνα προκειμένου να κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Πρόκειται για θέματα που αφορούν το ακριβές ποσό των δημοσιονομικών μέτρων που θα κληθεί να προνομοθετήσει η κυβέρνηση, το ύψος του νέου αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα περικοπεί σε κάθε περίπτωση, το μείγμα των «γλυκαντικών», δηλαδή των ελαφρύνσεων, που θα προνομοθετηθούν καθώς επίσης κ.ά.

Οι πιστωτές δέχονται να προνομοθετηθούν μειώσεις φόρων, αλλά με ισχύ επίσης από τότε και σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετηθεί μόνο η μείωση του αφορολογήτου και να μπουν οι περικοπές στις συντάξεις στον «κόφτη».

Στα εργασιακά, οι πιστωτές ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ δεν επιμένουν σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την εφαρμογή τους και από επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.

Το καλό και το κακό σενάριο

Στο καλό σενάριο, η κυβέρνηση αποδέχεται στο σημερινό Eurogroup τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, είτε αυτή είτε την επόμενη εβδομάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πιθανή στο Eurogroup τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές,που επικαλείται η Καθημερινή,  για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά με εφαρμογή από το 2019.

Στο κακό σενάριο, η κυβέρνηση απορρίπτει το πλαίσιο των δανειστών, η αβεβαιότητα παρατείνεται και η λύση θα βρεθεί τον Ιούνιο, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί και θα είναι αναγκαία η δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.

Ζητούμενο, άλλωστε, από τη σημερινή συνεδρίαση είναι ένα θετικό σήμα, γιατί οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη, στο …τρίγωνο, Μέρκελ –Λαγκάρντ –Γιουνκέρ.