Guardian: Γιατί η Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο

Το Grexit βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, με την Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά σε ακόμα ένα πακέτο διάσωσης γεμάτο νέες περικοπές, αναφέρει ο Guardian.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται κοντά σε μια νέα σύγκρουση με τους δανειστές, η ερώτηση που κυριαρχεί είναι για ποιο λόγο τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Στο άρθρο που υπογράφει η ανταποκρίτρια του Guardian, Helena Smith, αναφέρεται πως η μάχη της χώρας για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα έπρεπε να είχε λυθεί τον Μάιο του 2010, όταν έλαβε οικονομική βοήθεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ύστερα από τρία πακέτα διάσωσης, η Αθήνα παλεύει για τους όρους του τελευταίου πακέτου ύψους 86 δισ. ευρώ.

«Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές, όπως και ο φόβος, καθώς εκτιμάται ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες από πανικόβλητους καταθέτες, από την αρχή του χρόνου. Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχει ξεκινήσει πάλι, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις», αναφέρει η ανταποκρίτρια.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος ανέφερε για τις διαδηλώσεις: «Εύχομαι να κινητοποιούνταν περισσότεροι άνθρωποι. Οι διαμαρτυρίες είναι στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA μας. Είναι σημαντικές, στέλνουν ένα μήνυμα».

Συνεχίζοντας το άρθρο κάνει αναφορά και στην τραγική ειρωνεία του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως το κόμμα ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να σκίσει το μνημόνιο και αντί για αυτό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει επιβλέψει τα πιο τιμωρητικά μέτρα λιτότητας έως τώρα».

Στο ίδιο άρθρο ο Guardian τονίσει πως παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης, η κοινωνική κρίση εντάθηκε.

«Ο φόβος να πολιτικοποιηθεί έντονα η διαμάχη, ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, εξαιτίας των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση», προσθέτει η Smith και συνεχίζει: «Η εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει, όπως έκανε και όταν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα »πουλήσουν» μετά στον εξαντλημένο από την επαναλαμβανόμενη λιτότητα λαό».

Τέλος από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι «είμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από αρκετά χρόνια» και προσθέτει: «Η μόνη διαφορά είναι ότι ενισχύεται το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα. Αυτή που ήταν κάποτε μία πολύ φιλική χώρα απέναντι στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και λιγότερο και αυτό έρχεται με μεγάλο κίνδυνο».