Μοσκοβισί: Είμαι γεμάτος ελπίδα για την Ελλάδα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε “γεμάτος ελπίδα” ότι τελικά Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ο Μοσκοβισί ρωτήθηκε εάν Βρυξέλλες, Ελλάδα και ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σύντομα. «Οι παράμετροι είναι τώρα πάνω στο τραπέζι. Εάν όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθήσουν λίγο, τότε θα το καταφέρουμε», ήταν η απάντησή του.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο ίδιος δήλωσε για τον Πρωθυπουργό ότι «είναι έτοιμος να μας πλησιάσει, εάν υπάρξουν δυνατότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Είμαι γεμάτος ελπίδα, όμως απομένουν ακόμη μερικά να γίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσης αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο Γάλλος Επίτροπος τονίζει ότι για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα δεν χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες μόνον από την κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και όλους τους άλλους εταίροι.

Είναι βέβαιο ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος, προς τούτο έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά χρειάζονται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, ανέφερε επίσης, τονίζοντας ότι ελπίζει σε μια συμφωνία ανάμεσα στους Υπουργούς της Ευρωζώνης στο επερχόμενο Eurogroup.

Αυτό, κατά την άποψη του, είναι εφικτό, θα πρέπει πάντως να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε ένα βιώσιμο, σταθερό κρατικό προϋπολογισμό, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ δεν επιτρέπεται να παραβλέπεται πως ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει πολλά με αυτή την κρίση, η ανεργία βρίσκεται σήμερα πάνω από το 20%, στη νεολαία μάλιστα πάνω από το 50%, και η λιτότητα δεν μπορεί να διαιωνίζεται ως ο κανόνας της οικονομικής πολιτικής.