Αξιωματούχος ΕΕ: Η αξιολόγηση αργεί - Πηγαίνετε για σκι!

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως το καλύτερο σενάριο για το Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης πως “είναι ευκταίο οι διαβουλεύσεις αυτές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», ωστόσο πρόσθεσε ότι«δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι πιθανή αφού επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, όπως ακόμη και μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να ανάψει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας ο ίδιος τόνισε ότι μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική Κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Όσο για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει γίνει μόνο το ένα τρίτο από τις υποχρεωτικές δράσεις, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η διοίκηση του Ταμείου αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Για το εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Tέλος, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».