To ξεκόβει ο Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ελλάδα χρεοκοπεί

«Dijsselbloem: Η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad, η οποία στο ρεπορτάζ της αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup στο ολλανδικό κοινοβούλιο, με τις οποίες, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του SP, Arnold Merkies, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει από το πρόγραμμα.

«Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», εξήγησε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν και την περασμένη εβδομάδα ο Ντάισελμπλουμ  έκανε γνωστή την θέση της ολλανδικής κυβέρνησης, που ταυτίζεται με αυτή της γερμανικής, ότι δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ, είναι η πρώτη φορά που αναφέρει δημόσια πως χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

Πάντως, ο ίδιος είπε ότι η δική του δουλειά (ως προέδρου του Εurogroup) είναι να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο “είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε”. «Ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».

Η εφημερίδα αναφέρει πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με το ΔΝΤ και τις ελληνικές αρχές, σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της φορολογίας, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού. Με την ολοκλήρωσή τους θα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απόφαση που δεν θα ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένει ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και την βιωσιμότητα του χρέους.

Ενδο-ολλανδική κόντρα για το χρέος

Στο εσωτερικό της Ολλανδίας, ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων δήλωσε στην ολλανδική Βουλή ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 90% του ΑΕΠ.

Στον αντίποδα, το ακροδεξιό PVV του Γκέρτ Βίλντερς αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς βουλευτών του, σε αυτή την περίπτωση η Ολλανδία θα έχανε περίπου 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του διαβεβαίωσε και χθες ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια των ευρωπαίων εταίρων. Αυτό όχι μόνο επειδή τόσο η Ολλανδία όσο και η Γερμανία εναντιώνονται σε μια τέτοια προοπτική, αλλά και επειδή είναι αντίθετες και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως και χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.