Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εκφράζει μέσα από άρθρο του Mark Gilbert, την άποψη ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ένωση θα τεθεί το προσεχές διάστημα υπό αμφισβήτηση.
Το ΔΝΤ, αναλύει ο αρθρογράφος, βρίσκεται από την μια πλευρά ζητώντας σημαντική ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη βρίσκονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, που επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, χωρίς καμιά ελάφρυνση.
«Κάτι τρέχει – και θα μπορούσε να αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ», διπλοϋπογραμμίζει ο Gilbert, που επεκτείνεται μιλώντας για τις δύο προθεσμίες που έχει μπροστά της η χώρα.
“Η Ελλάδα έχει δύο προθεσμίες” :
◾ η μία, που είναι η ήπια – το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου –
◾ η άλλη είναι η σκληρή – τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις περίπου 8 δισ. €.
Όσο καθυστερεί η λύση, τόσο θα φεύγει η όρεξη για διευθέτηση του προβλήματος
Ο Gilbert σημειώνει ότι: «όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο λιγότερη πολιτική όρεξη θα υπάρχει για να επιλυθεί το ζήτημα», καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα, ενώ ακολουθούν εκείνες της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αλλά και με τις δύο πλευρές να τηρούν θεμελιώδεις διαφωνίες, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», συμπληρώνει ο Gilbert.
Σε αναμονή το ελληνικό πρόβλημα
Η Κομισιόν, την Τρίτη, δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποια ημερομηνία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. «Με λίγα λόγια, το ελληνικό ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα», σχολιάζει ο Gilbert.
Δεν αποτελεί λύση η διευθέτηση του χρέους και άλλωστε απαγορεύεται εκ των συνθηκών
Στο δημοσίευμα παρατίθεται μάλιστα και η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στην οποία αναφέρει ότι «η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της πάλι δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των πολιτικών προκλήσεων στην Ελλάδα», και την αντίθεση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς μία ελάφρυνση. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για ένα μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος. Αυτό αποκλείεται με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Γι’ αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Η πίεση στην Ελλάδα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις πρέπει να διατηρηθεί έτσι ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, διαφορετικά δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη», είχε δηλώσει στο ARD την Τετάρτη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Η ευρωζώνη θα βρει παράθυρο για να κουρέψει μέρος ελληνικού χρέους, αρκεί να την συμφέρει
Σύμφωνα με το Bloomberg, το επιχείρημα του κ. Σόιμπλε είναι «απόλυτα αληθές», ωστόσο σημειώνεται ότι «η ευρωζώνη είναι σε θέση να βρει “παράθυρα” στις συνθήκες όταν τη βολεύει.Tο ΔΝΤ μιλά για παράταση των όρων αποπληρωμής περισσότερο, παρά για ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους, που θα σήμαινε ότι το ύψος των πληρωμών θα μειωθεί. Ο Schaeuble, ο οποίος συνηθίζει να αναφέρει το σενάριο της Ελλάδας να αφήνει το ευρώ σε κάθε δυνατή ευκαιρία, συγκαλύπτει τα στοιχεία της υπόθεσης του ΔΝΤ», αναφέρει ο Gilbert.
Το προεκλογικό κλίμα σε χώρες της ΕΕ, μειώνει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
Μιλώντας για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, ότι η ευρωζώνη είναι ενωμένη απέναντι στο ζήτημα της Ελλάδας, υποστηρίζει ότι: «αν αυτό δεν ακούγεται πειστικό, η αλληλεγγύη που αναφέρει ο Regling ότι απολαμβάνει η Ελλάδα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στην προεκλογική περίοδο».
Χωρίς ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα μετράει ώρες στην ΕΕ
Οι ευρωπαίοι που προετοιμάζονται για τις διαπραγματεύσεις του Brexit και για μια σειρά από δυνητικά αποσταθεροποιητικές εκλογές, δεν θα διακινδυνεύσουν περαιτέρω αναταραχή τώρα, με το να προσπαθήσουν να ωθήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. «Ούτε η Ελλάδα θέλει να φύγει», αναφέρει.
«Αλλά η εποχή των εκλογών στην Ευρώπη θα είναι σύντομα κοντά μας, όπως επίσης και η σκληρή προθεσμία της πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο. Μια ελληνική χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση της θέσης της χώρας στο ευρώ. Το ΔΝΤ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους γρήγορα, ελπίζω με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κίνδυνοι για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνονται», ολοκληρώνει.