Ο Τσακαλώτος εσπευσμένα στις Βρυξέλλες- Αναζητά εναγωνίως λύση

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων που έχει προκύψει στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται εκτάκτως στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει μια σειρά συναντήσεων με τον επικεφαλή του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αναμένεται να δει και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι συναντήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αργά το μεσημέρι ενώ είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με στόχο μια συμφωνία τελευταία στιγμής σε υψηλότερο επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, η πλευρά των δανειστών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωση χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και σχολίασε πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των δανειστών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Χουλιαράκης: Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πριν από τις εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και εξήγησε ότι αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές.