"Οικονομική αυτοκτονία" για Ιταλία και Γαλλία μια πιθανή έξοδος από το ευρώ

Μιλώντας στην Βιέννη σε εκδήλωση των οικονομικών συντακτών των αυστριακών μέσων ενημέρωσης, ο Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ άλλων τόνισε πως: “Για την Ιταλία, μία έξοδός της από την Ευρωζώνη θα ήταν οικονομική αυτοκτονία και το ίδιο θα ίσχυε και για τη Γαλλία”.

Ωστόσο στο ερώτημα αν το ευρώ θα μπορούσε να επιβιώσει έπειτα από ενδεχόμενη έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, ο Έβαλντ Νοβότνι δεν θέλησε να απαντήσει, επισημαίνοντας πως η όλη συζήτηση του φαίνεται, αν μη τι άλλο, παράδοξη.

“Κανένας δεν θα ήθελε μία τέτοια εξέλιξη και το ύψιστο συμφέρον των δύο αυτών χωρών θα ήταν να παραμείνουν στο ευρώ” ανέφερε ο κ. Νοβότνι, υπογραμμίζοντας πως οι σχετικές συζητήσεις δεν είναι σε ένα ρεαλιστικό οικονομικό επίπεδο, μα σε συναισθηματικό επίπεδο, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει και ως “επικίνδυνο”. Ο ίδιος απέφυγε να δώσει με δημόσιες δηλώσεις πολύ βάρος στις λαϊκίστικες εικασίες περί εξόδου, επισημαίνοντας: “…η ιστορία έχει διδάξει πως οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο μέλλον νέων χωρών στην Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρές και πως δεν επαρκούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Ενώ όσον αφορά την Μεγάλη Βρετανία καθώς και την υλοποίηση του Brexit από την Τερέζα Μέι, προειδοποίησε πως ένα Brexit χωρίς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προξενούσε μία χαοτική κατάσταση.