Εργασιακός "Μεσαίωνας" στην Ελλάδα: Πληρώνουν με κουπόνια & προπληρωμένες κάρτες

Τις “μοντέρνες” συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας περιγράφει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για παράνομες πληρωμές υπαλλήλων με κουπόνια σούπερ μάρκετ, καθώς και μισθοδοσίες… Βουλγαρίας.

Όπως επισημαίνεται στις καταγγελίες, οι μεγάλες εταιρίες που προχωρούν σε αυτό το είδος της ανταλλαγής υπηρεσιών, διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους».

Όμως αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι να υποκαθίσταται μέρος της μισθοδοσίας για κυρίως έκτακτες παροχές όπως είναι οι αργίες ή οι υπερωρίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να λαμβάνουν εκπτωτικά κουπόνια αντί του πραγματικού μισθού τους.

Όσο για τους μισθούς Βουλγαρίας, πρόκειται για μια νέα μέθοδο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, κατά την οποία γίνονται προσλήψεις στη γειτονική χώρα αλλά για εργασία στην Ελλάδα, ενώ η πληρωμή γίνεται με βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες.

Προκειμένου να γίνει αυτό, εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου και ιδρύουν εταιρείες στη Βουλγαρία. Στη συνέχεια ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Η μισθοδοσία έρχεται στη χώρα μας με prepaid cards με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να μην εισπράττουν απολύτως τίποτα.

Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση πρόκειται για παρανομία, καθώς δεν επιτρέπεται πληρωμή μισθού σε είδος, αλλά ούτε και εργασία στην Ελλάδα με πρόσληψη που γίνεται σε άλλη χώρα.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί το ΣΕΠΕ σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία, να ξεκινήσουν εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου εν τη γενέσει, διότι οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά απροστάτευτοι σε μια αγορά εργασίας πραγματική “ζούγκλα”. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «οι εργοδότες εφαρμόζουν τρόπους εισφοροδιαφυγής και αντικατάστασης του μισθού με…”αντίδωρα”. Εδώ και τώρα επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, ισχυρές εργασιακές σχέσεις, ισχυρούς εργαζόμενους. Να μπει φραγμός και τέλος στην ασυδοσία».