Σκληρό το πόκερ της αξιολόγησης: Τι σχεδιάζουν Σόιμπλε - Λαγκάρντ

Ένα σκληρό πόκερ παίζεται γι’άλλη μια φορά στην πλάτη της Ελλάδας προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενδεχόμενο που δεν φαίνεται να επιθυμεί ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους και του κλείσιμου της αξιολόγησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό σημαίνει ότι:

1ον. Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ασχοληθεί η ίδια κατά την προεκλογική της εκστρατεία με την Ελλάδα και αφήνει τον υπουργό της να επικοινωνεί πλέον ο ίδιος με την κ. Λαγκάρντ (κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν καθώς συνομιλητής του ήταν ο κ. Τόμσεν) και

2ον. Υπάρχει η υπόγεια πολιτική γραμμή που προσπαθεί να ανακόψει την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των σκληροπυρηνικών του ΔΝΤ και της ομάδας Τόμσεν.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει το Euro2day, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες: Η πρώτη σε επίπεδο mission chiefs των τεσσάρων θεσμών, όπου συζητήθηκε το πολιτικό αδιέξοδο και η στάση του ΔΝΤ μετά την καταγραφή του προσχεδίου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. Η δεύτερη πάλι σε επίπεδο mission chiefs, με την παρουσία στελεχών της Κομισιόν και του EuroWorking Group στο περιθώριο του Eurogroup και μετά τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η τρίτη και σημαντικότερη έγινε μυστικά, μετά το τέλος του Eurogroup, κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτήν συμμετείχαν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών και δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ δεν ήταν παρόντες. Η “δικαιολογία” γι’αυτή τη “μυστικότητα ήταν ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η μελλοντική προεδρία του Eurogroup σε ενδεχόμενη αποχώρηση Ντάισελμπλουμ. Σε αυτή την περίπτωση – που το κόμμα του χάσει τις εκλογές – επικρατέστερος είναι ο Ισπανός Λουίς Ντε Γκίντος ενώ έχειν ακουστεί και το όνομα του Σλοβάκου ΥΠΟΙΚ Πίτερ Κάζιμιρ. Να σημειωθεί ότι καμία από τις επιλογές που ακούγονται δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα.

Επικαλούμενο κοινοτική πηγή, το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για το Euro2day επισημαίνει ότι οι συνεχείς επαφές Σόιμπλε -Λαγκάρντ μπορούν να οδηγήσουν σε λύση ως τον Μάρτιο με τα εξής δεδομένα, στα οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιποι υπουργοί που βρίσκονταν στη σύσκεψη:

1. Μέσα στις επόμενες μέρες -αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας αυτή την Παρασκευή- θα δοθεί μήνυμα σε κορυφαίο επίπεδο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αν υποχωρήσει σε τρία βασικά σημεία: ομαδικές απολύσεις, αφορολόγητο και ενέργεια -και εάν δεχθεί νομοθέτηση των μέτρων έστω μόνο για το 2019, τότε μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και να φωτογραφηθεί μια δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αυτό, κατά την ομάδα των υπουργών, θα «βοηθήσει» και την κ. Λαγκάρντ να προτείνει την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το «καρότο» σε αυτή τη περίπτωση θα είναι μια παράγραφος που θα αναφέρει ρητά ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν η χώρα κινείται μέσα στους στόχους. Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματική τέτοια νομοθέτηση, όμως η ομάδα φέρεται να αποφάνθηκε ότι νομική διέξοδος μπορεί να βρει η Αθήνα, εάν το θελήσει.

2. Μετά από πίεση της ομάδας, ο κ. Σόιμπλε φαίνεται πως δεν βλέπει αρνητικά να συζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζεται, ότι θα δώσει ώθηση όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ΕΚΤ, ώστε να προχωρήσει στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για την επιστροφή στις αγορές στις αρχές του 2018, σε συνδυασμό με μια προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL+.

“Καχύποπτη” η Κομισιόν

Το Euro2day, επικαλούμενο παράγοντα της Κομισιόν ωστόσο, σημειώνει ότι η Επιτροπή διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το πραγματικό σχέδιο του κ. Σόιμπλε. Ο εν λόγω παράγοντας αναφέρεται μάλιστα στις κρυφές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Σόιμπλε να μη βρίσκονται στις θέσεις τους μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που θα ελάφρυνε το κλίμα για την Ελλάδα και οι αποφάσεις θα ήταν σαφώς πιο «ομόφωνες».

Κατά τον κοινοτικό αξιωματούχο, που προφανώς έχει μιλήσει και με τις δύο πλευρές, ούτε η Αθήνα, ούτε η ΕΕ επιθυμούν εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκατέρωθεν καχυποψία αυτή τη στιγμή.

Κατά τη δική του προσωπική άποψη, τα πράγματα πρέπει να κυλήσουν ομαλά με τις λιγότερες απώλειες και από τις δύο πλευρές μέχρι τις γερμανικές εκλογές, όπου ο ίδιος θεωρεί ότι πολλά θα αλλάξουν ακόμα και με παραμονή της Α. Μερκελ.

Επίσης δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, εάν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν το υπεραισιόδοξο σενάριο, ο ίδιος ο κ. Γιουνκέρ να θέσει εκ νέου θέμα αξιοπιστίας των προβλέψεων του ΔΝΤ, επισημαίνει το ρεπορτάζ.