Στην "μέγγενη" του ΔΝΤ η Αθήνα: «Μέτρα εδώ και τώρα» ζητούν οι δανειστές

Με την “βαλίτσα” άδεια επιστρέφει από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς, όχι μόνο δεν κατάφερε να πάρει την έγκριση των δανειστών για λιγότερα μέτρα, αλλά ούτε και να αποσπάσει από τα χείλη των Ευρωπαίων ομολόγων του την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Αυτό που έλαβε η Αθήνα ήταν οι ξεκάθαρες και σαφείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ότι θα πρέπει να γίνουν επώδυνοι συμβιβασμοί για να κλείσει η αξιολόγηση, ακόμα και στην περίπτωση να χρειαστεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που αφορούν στη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων και την κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα για την περίοδο μετά το 2018.

Επίσης συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιτίθεται σφόδρα κατά της Ελλάδας και να την κατηγορεί ότι «δεν έχει κάνει ακόμα όσα έχει δεσμευτεί».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση άλλες καθυστερήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στην συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup που είναι προγραμματισμένο στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, αρχής γενομένης τον Μάρτιο στην Ολλανδία, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές και στις 24 Σεπτεμβρίου οι γερμανικές εκλογές. Για απαιτήσεις που «παραγκωνίζουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία, κατά ευρωπαϊκές πηγές έγινε σε «έντονο κλίμα» και τη σύντομη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Μοσκοβισί κατέστησαν σαφές χθες πως «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» και πως «στόχος είναι να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα οι τεχνοκράτες» των δανειστών για τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακά παραμένουν ανοιχτά, σημείωσε ότι «η υπεραπόδοση του 2016 πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δομική», δηλαδή αν μπορεί να διατηρηθε και διαμήνυσε ότι για τα πρωτογενή πλεονάσματα η θέση των δανειστών είναι κοινή, «ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Το πόσο θα είναι αυτό το “μεσοπρόθεσμα”, μπορεί να αποτελέσει μέρος του συμβιβασμού που θα γίνει».

Το βαρύ για την Ελλάδα κλίμα στο χθεσινό Eurogroup επιβεβαιώνει το ανακοινωθέν του, όπου αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί κλήθηκαν «να συνεχίσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους». Επιπλέον, τονίζεται ότι «απαιτείται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το 2018 και μετά».

Τσακαλώτος: Με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες

Την άποψη ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 είναι ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Πέμπτης.

O ίδιος υπογράμμισε πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός εξερχόμενος του κτιρίου, αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Πρώτα-πρώτα ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως όλοι πιστεύουν ότι «δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, «όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος». «Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ», καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Οργή Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόνιζαν ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα», ήταν η κατηγορηματική αναφορά της ίδιας πηγής. Το Μαξίμου διέψευσε ότι η Αθήνα συμφώνησε με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, ενώ κρατά ως θετική την αναγνώριση για την καλή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας από τον Γ. Ντάισελμπλουμ και για την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα φτάσει το 2%.

Συμμετοχή του ΔΝΤ

Ρυθμιστής της αξιολόγησης αναγορεύτηκε και επισήμως από το Eurogroup το ΔΝΤ, καθώς η παρουσία του χαρακτηρίζεται αδιαπραγμάτευτη και ως εγγύηση για πολλά κράτη- μέλη. Στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η ελληνική πλευρά είναι η οικειοθελής αποχώρηση του Ταμείου, χωρίς μέχρις στιγμής να διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

Η εκτίμηση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμα και με πλεονάσματα 3,5%, έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις του Βερολίνου και κρίνεται ως προάγγελος αποχώρησης του από το ελληνικό πρόγραμμα. Επίσης ζητά, εκτός από τα πλεονάσματα επιμένει, σκληρές αλλαγές στα εργασιακά, ως μέτρο τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, περικοπές στο Δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις.

Βασική θέση του ΔΝΤ είναι αφενός ότι το αφορολόγητο πρέπει να υποχωρήσει στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα δηλαδή στη ζώνη των 5.000 ευρώ αφετέρου ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις αντοχές του Προϋπολογισμού. Αν και η Κομισιόν διαφώνησε δημοσίως με τους υπολογισμούς του Ταμείου, αποδέχθηκε την υποχρεωτική παρουσία του ΔΝΤ και ως εκ τούτου είναι αμφίβολο αν μπορεί ή προτίθεται να λειτουργήσει εξισορροπητικά στις διαπραγματεύσεις των επόμενων 25 ημερών.