Μία από τα ίδια: Σκληρή γραμμή Σόιμπλε στο Eurogroup για ΔΝΤ & νέα μέτρα

“Τελεσίγραφο” στη γραμμή Σόιμπλε στέλνουν οι Βρυξέλλες λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παραβρεθεί και ο Πολ Τόμσεν εκπροσωπώντας το ΔΝΤ.

Οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να ψηφίσει νέα μέτρα που θα διασφαλίζουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Αν η ελληνική πλευρά δεχθεί το «τελεσίγραφο» Σόιμπλε θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά νέα μέτρα ύψους περίπου 4-4,5 δισ. που αφορούν στην μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά έχει προθεσμία για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι η προθεσμία του Φεβρουαρίου τίθεται καθώς, είναι ο τελευταίος μήνας πριν ξεκινήσουν σημαντικές εκλογές σε κράτη-μέλη όπως στην Ολλανδία, την Γαλλία και την Γερμανία. Εκτίμησε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολή στους θεσμούς, που αξιολογεί ότι « αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία», σημιώνοντας όμως ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.

Από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, των προϊόντων, της ενέργειας και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι “ούτε ένα ευρώ εκτός συμφωνίας”, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ποντάρει στη στήριξη των Ευρωπαίων, προετοιμάζοντας διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Τζανακόπουλος: Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει αυτή η κυβέρνηση ένα ευρώ μέτρα», ήταν η κατηγορηματική δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και εκτίμησε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί σημείο ισορροπίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα λιτότητας και επανέλαβε ότι «από την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στα ανοιχτά «μέτωπα» της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θέτει θέμα με το τεχνικό σκέλος της διαπραγμάτευσης», ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μ. Σχοινάς: Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό

Εξάλλου, τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου πριν από το Συμβούλιο υπουργών Eurogroup, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Ρ. Σβίγκου: Στο Eurogroup να καταγραφεί η επιθυμία όλων των πλευρών για επίτευξη συμφωνίας

Την επιθυμία της κυβέρνησης να επιτευθχεί συμφωνία σήμερα Eurogroup εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου. Σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «αυτό που επιθυμούμε εμείς στο Eurogroup, είναι να καταγραφεί η επιθυμία όλων των πλευρών για επίτευξη συμφωνίας, με δεδομένη τη δική μας διαφωνία σε οποιοδήποτε νέο μέτρο» και επισήμανε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ για το δεύτερο ανέφερε, ότι αν και δημόσια μιλά για το χρέος και την ανάγκη μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, στην πραγματικότητα πιέζει για περισσότερα μέτρα την ελληνική κυβέρνηση και δεν πιέζει προς την πλευρά της Ευρώπης για το χρέος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί ως συμβιβαστική πρόταση την επέκταση του ήδη υπάρχοντος “κόφτη” για ένα χρόνο» και πρόσθεσε ότι «αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, με δεδομένα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό το έτος, αλλά και για τα επόμενα».

Όλγα Γεροβασίλη: Το Eurogroup θα δώσει ένα σήμα ότι έχει γίνει πρόοδος

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 989» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι το Eurogroup θα δώσει ένα σήμα ότι έχει γίνει πρόοδος και είμαστε σε καλό δρόμο και κατέληξε λέγοντας ότι «η ασάφεια και η καθυστέρηση δεν βοηθά κανέναν, ούτε την ελληνική οικονομία να ανακάμψει, ούτε τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».