Η αξιολόγηση καθυστερεί, η ανασφάλεια εντείνεται - Ξαναφεύγουν κεφάλαια έξω

“Φτερά” για το εξωτερικό κάνουν και πάλι αποταμιεύσεις που είχαν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρουσιάζει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Βήμα της Κυριακής επισημαίνουν ότι το ζήτημα της αξιολόγησης «πάγωσε» τους αποταμιευτές, ανακόπτοντας την τάση ενίσχυσης της καταθετικής βάσης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά το καλοκαίρι του 2016.

“Ο Ιανουάριος είναι δύο φορές χειρότερος από τον περσινό», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου έχει καταγραφεί αύξηση των αγορών αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων από νοικοκυριά που είχαν τους προηγούμενους μήνες ρευστοποιήσει, δυνατότητα, η οποία παρέχεται από τα capital controls.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η καθαρή εισροή από τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα έχει υποχωρήσει στο 1/10 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών στο εγχώριο σύστημα. Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι ο Ιανουάριος θα κλείσει με μείωση των καταθετικών υπολοίπων μεγαλύτερη του 1,5 δισ. ευρώ.