Στο "μικροσκόπιο" του ΥΠΟΙΚ οι οφειλέτες στα ταμεία - Ψάχνουν για κρυφά εισοδήματα

“Εκστρατεία” για τον εντοπισμό εισοδημάτων που κρατούν κρυφά χιλιάδες οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εργασίας, την ώρα που τα χρέη προς τα εντεταγμένα ταμεία στον ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε μια προσπάθεια προκειμένου να μην καταρρεύσει το νεοσύστατο ταμείο, το Υπουργείο βάζει στο στόχαστρο ακόμα και όσους χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ, με σκοπό να εντοπίσουν αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια, μισθούς ή και κληρονομιές.

Δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δημιουργεί κοινό μέτωπο με τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, αναζητώντας λύσεις προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου να φτάσουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν, ενώ παράλληλα θα προσεγγίσουν τους υπόλοιπους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες πληρωμής.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται για έναν επιστημονικό τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων που διαθέτει το ΚΕΑΟ, έτσι ώστε εντός του 2017 να εφαρμοστούν επιστημονικές πολιτικές που θα επιφέρουν αύξηση των εισπράξεων.

Στο τέλος του 2016 οι οφειλέτες που είχαν καταγραφεί στο Μητρώο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών έφτασαν τους 315.000, αριθμός, που καταγράφεται ως ο υψηλότερος μέχρι σήμερα και που έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 17,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 500.000 ευρώ και οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 12.500 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016.