Ένα νέο φορολογικό πακέτο συζητά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την νέα έλευση των επικεφαλής των θεσμών εντός του Ιανουαρίου.
Ο λόγος για ένα νέο χαράτσι, τον “φόρο περιουσίας” που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση που θα επιβάλλεται επί τους συνόλου της περιουσίας των φορολογούμενων. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου βάζει τις βάσεις για την κατάργηση μεν του ΕΝΦΙΑ αλλά για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδιασμού εφαρμογής ενιαίου φόρου περιουσίας.
Να σημειώσουμε ότι η η υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πρόσφατα «Έχουμε δεσμευτεί ό,τι όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ κάποια στιγμή θα τον καταργήσουμε» και υπογράμμισε «Δεν έχει να φοβάται κανένας που έχει παρά πολύ λίγα χρήματα. Κανένας από τους πολίτες που είναι στη μικρή ή στη μεσαία τάξη δεν έχει να φοβάται τίποτα από το περιουσιολόγιο». «Το περιουσιολόγιο προχωράει, είναι υποχρέωσή μας, ήδη μέσα στο 2018 πρέπει να έχει λήξει» σημείωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου.
Πιο συγκεκριμένα ο φόρος περιουσίας θα υπολογιστεί με βάση το περιουσιολόγιο και έχει τη λογική του ΕΝΦΙΑ, φορολογώντας κινητή και ακίνητη περιουσία. Το νέο χαράτσι θα υπολογιστεί με βάση τη δήλωση του συνόλου της περιουσίας.
Μέσω του περιουσιολογίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν από ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, μετρητά, καταθέσεις μέχρι πλάκες χρυσού, μετοχές και ομόλογα.
Το ευρωπαϊκό παράδειγμα για τον φόρο περιουσίας έρχεται από τη Γαλλία, όπου επιβάλλεται φόρος 0,50% για περιουσία από 800.000 ευρώ ως 1.300.000 ευρώ.
Άγνωστο είναι αν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, ωστόσο, με αυτό τον τρόπο θα καταργηθεί η αδικία των τεκμηρίων για χιλιάδες φορολογούμενους, που αναγκάζονται να πληρώσουν αν και δεν έχουν το ανάλογο εισόδημα.