Στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που «χτίζουν» αφορολόγητο και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ

Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης θα γίνονται, όπως όλα δείχνουν, αποδεκτές από την εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το οικονομικό επιτελείο δεν βρήκε τρόπο να εξαιρέσει αυτές τις δαπάνες, αν και στις αρχικές του προθέσεις ήταν να μην προσμετρηθούν.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την περασμένη εβδομάδα, αναφερόταν ότι θα εξαιρεθούν «τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης». Ωστόσο, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει το αρχικό του πλάνο και να κάνει αποδεκτές σχεδόν όλες τις συναλλαγές που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογούμενοι το 2017 για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου.

Η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι δαπάνες που θα μετρούν για την οικοδόμηση του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου προβλέπει ότι για να καρπωθεί ένας μισθωτός ή συνταξιούχος την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να έχει δαπανήσει μέρος του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10%, για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 το 15% και για εισόδημα πάνω από 30.000 το 20%.

Η παραπάνω κλίμακα ισχύει προοδευτικά, δηλαδή ο συντελεστής εφαρμόζεται ανά κλιμάκιο εισοδήματος.