Νέα μέτρα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά ζητούν οι Θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να “παγώσει” για ένα χρόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε νέους τριγμούς με τους δανειστές καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας καθώς ενήργησε μονομερώς και χωρίς προηγουμένως να έρθει σε συνεννόηση με τους Θεσμούς για τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Την ίδια ώρα οι δανειστές θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από την προσφυγική κρίση, κοστολογώντας τις απώλειες για τα δημόσια ταμεία στο ποσό των 100 έως 150 εκατ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα, την ώρα που ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα των παροχών της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου.
«Με την επιστολή του έλληνα ΥΠΟΙΚ το πρόβλημα με τους θεσμούς φάνηκε να αποκαταστάθηκε, ενώ κατευνάστηκαν και οι ανησυχίες των δανειστών για το πρόγραμμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό» σχολιάζει η FAZ σε δημοσίευμά της για την επιστολή Τσακαλώτου και προσθέτει πως «μετά τη διαμάχη που ξέσπασε με την παροχή του δώρου Χριστουγέννων του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους, η Αθήνα μπορεί πλέον να ελπίζει σε μια ελάφρυνση χρέους».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η δεύετρη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ο οδικός χάρτης για τη β’ αξιολόγηση ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου όπου συνεδριάζει το Euroworking Group που θα κρίνει πολλά για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, στις 19 Ιανουαρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ για την (σ.σ. ποσοτική χαλάρωση) και στις 26 Ιανουαρίου είναι η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
«Πραγματικά είναι εφικτό μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να κλείσει η διαπραγμάτευση. Μετά και την επιστολή που ζητήθηκε από τον κ. Τσακαλώτο, νομίζω κάθε εμπόδιο που υπήρχε γι αυτό το ζήτημα, έχει ήδη τελειώσει» σημειώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει ότι στόχος είναι η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία μετά το 2018.