Αισιόδοξη η Κομισιόν: Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει στις αρχές του '17

Αισιόδοξος για σύντομο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-δανειστών εμφανίστηκε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, δηλώνοντας ότι αυτό δεν αποκλείεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε ωστόσο περιττές τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ζήτημα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που του αναλογούν.

Σύμφωνα με τον Ντομπρόφσκις, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες, αν όλες οι πλευρές είναι συνεργάσιμες, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς «δεν είναι αγεφύρωτο». «Σίγουρα δεν θα περιέγραφα την κατάσταση αδιέξοδη αλλά πιο ταραχώδη απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε πιστεύαμε πως μπορούσαμε να επιτύχουμε τεχνική συμφωνία αυτές τις μέρες στην Αθήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αν όλες οι πλευρές είναι εποικοδομητικές, τότε μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση αρχές του 2017».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ ότι πρέπει να λάβει η χώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι «όπως βρήκαμε λύση για το 2018, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε και για τα επόμενα χρόνια». «Κλειδί» για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα θα είναι να μείνει το πρόγραμμα εντός τροχιάς και η Ελλάδα να επιστρέψει την ανάπτυξη, που προβλέπεται να είναι υψηλή του χρόνου. Όμως, καταλήγει, χρειάζεται σαφήνεια και οικονομική σταθερότητα.

Για το πότε θα βγει στις αγορές η Ελλάδα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφέρει ότι η κοινή πρακτική είναι πως οι χώρες σε πρόγραμμα ξεκινάνε να έχουν πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το πρόγραμμα. «Ακριβώς πότε δεν μπορώ να πω τώρα, είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν» τονίζει και συμπληρώνει: «Όπως θυμάστε το 2014 η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με την υπόθεση ότι το πρόγραμμα έληγε τέλος του 2014, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δυστυχώς οδήγησαν κάπου διαφορετικά. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντικό βήμα, θα δείξει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς».