Στοιχεία-σοκ: 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα

Με μισθούς πείνας αμείβονται χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι όπως ανέφερε από το Βερολίνο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία-σοκ που αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασία στην Ελλάδα θέλοντας με αυτή την κίνηση να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον αρνητικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αχτσιόγλου:

-125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

– Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επομένως η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα με χαμηλό κατώτατο μισθό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με μία ιδιαίτερα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

-Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016.

– Οι συνέπειες ήταν η σημαντική αύξηση της μετανάστευσης υψηλά καταρτισμένου νεανικού εργατικού δυναμικού, οι δραματικές επιπτώσεις στην καταναλωτική ζήτηση και η μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

-Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε «φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι», ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία.

-από το 2010 έχουν γίνει αρκετές «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν η κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτή την στιγμή υπάρχουν εν ισχύ μόνο οκτώ κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορίζουν τους κανόνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Παράλληλα η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στα θέματα της αγοράς εργασίας δεν ζητά τίποτε παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο: Ότι δηλαδή η αγορά εργασίας στην Ελλάδα θα επιστρέψει σε αυτό που περιγράφεται ως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε ποσοσστό 90% τάσσεται υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες εκφράζονται από την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε την άρνηση του ΔΝΤ να συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων η υπουργός Εργασίας διαπίστωσε ένα ευρύ κύμα αλληλεγγύης στο ελληνικό αίτημα καθώς αποδέχθηκαν τις προτάσεις της κυβέρνησης και με επιστολή τους μέλη των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ζήτησαν από τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα. Καταλήγοντας η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα πρέπει να λάβει ένα τέλος, και ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου πρέπει να ισχύσουν και πάλι».