Ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της ΚολονίαςΜίχαελ Χίτερ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Die Welt», εκτιμά ως ακίνδυνη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι η νομισματική ένωση θα μπορούσε σήμερα να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας. Οι συνέπειες μόλυνσης σε άλλες χώρες θα ήταν μικρές» δηλώνει.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ενόψει των εκλογών, ασκεί, με δηλώσεις του στην «Sueddeutsche Zeitung» κριτική στην πολιτική διάσωσης της ΕΚΤ: «Η Ελλάδα από το 2010 έχει χρεοκοπήσει κατ΄επανάληψη. Η χρεοκοπία, με νέα χρήματα των κρατών-μελών και της ΕΚΤ, αναβαλλόταν ξανά και ξανά» δηλώνει ο Σταρκ και προσθέτει ότι τώρα φαίνονται τα προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα με όλη τους την ένταση.
«Άφεση χρέους έναντι εξόδου από το ευρώ» προτείνει ο βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κλάους-Πέτερ Βιλς, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». «Τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ήδη έχει καεί υπερβολικά πολύ χρήμα, πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό» δηλώνει ο Βιλς και προσθέτει ότι όσο πιο αργά έρθει ο λογαριασμός, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και θεωρεί «μεγάλο λάθος» να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ με όποιο κόστος.
«Μόνο εάν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά βεβαίως παραμείνει μέλος της ΕΕ, η χώρα θα πάρει και πάλι ανάσα» προσθέτει και εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα να αφεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας διάσκεψης χρέους, ένα μέρος των χρεών της, εάν η χώρα ως αντάλλαγμα βγει από το ευρώ
«Μόνον έτσι θα υπάρξει μια νέα θετική προοπτική- για την Ελλάδα, για την ευρωζώνη και για την Ευρώπη» σημειώνει. Χαρακτηρίζει δε «χαμένα» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς, όπως λέει, το χρέος είναι υψηλότερο παρά ποτέ. Η Ελλάδα θα πάει καλύτερα μόνο «όταν ο ελληνικός λαός σταθεί σαν άντρας πίσω από τα μέτρα σταθεροποίησης- αυτό δυστυχώς δεν το κάνει. Πολύ περισσότερο, αναζητούνται οι υπεύθυνοι οπουδήποτε εκτός από εκεί όπου πραγματικά βρίσκονται: στην ίδια την Ελλάδα» συνεχίζει και αναφέρει ότι αντί, επιτέλους, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας, η χώρα μπλέκεται «σε εσωπολιτικές μάχες χαρακωμάτων». Καταλήγει λέγοντας ότι «ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, τα συμβόλαια παραμένουν συμβόλαια και πρέπει να τηρηθούν».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=663601