Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters: Μόνο με την Ελλάδα είμαστε τόσο αυστηροί

Δεν έλαβε το “δώρο Χριστουγέννων” η Ελλάδα από το Eurogroup, γεγονός που απογοήτευσε τη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.

«Η Ελλάδα ευχαρίστησε τους δανειστές για τη μετριοπαθή ελάφρυνση χρέους την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν θα πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει – το πέρασμα στην τελική φάση του προγράμματος διάσωσής της», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο σχετικά με το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Συνεχίζοντας το άρθρο, σημειώνει ότι η Αθήνα διατηρεί ελπίδες ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Εκείνος όμως που βάζει εμπόδια θεωρώντας ότι η χώρα δεν έχει κάνει αρκετές προσπάθειες, δεν είναι άλλος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες πως η Ελλάδα αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ, θα πρέπει να κάνει κι άλλες θυσίες. Η στάση αυτή ήρθε σε σύγκρουση με κάποιους από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών, με αποτέλεσμα το Eurogroup να μην καταλήξει σε συμφωνία.

Αξιοσημείωτο είναι το σχόλιο μιας ευρωπαϊκής πηγής, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά… Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα».

Το Reuters αποκαλύπτει επίσης ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως «άχρηστες» όσον αφορά την προώθηση της συμφωνίας. Οι υπουργοί διαφωνούσαν σχετικά με τους στόχους του προϋπολογισμού μετά το τέλος του προγράμματος του πακέτου διάσωσης το 2018.

Τα μέτρα που θα “πείσουν” τους δανειστές

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ανάμεσα στα μέτρα που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει έναν κουρασμένο από τη λιτότητα πληθυσμό, προειδοποίησε τους πιστωτές πως δεν χρειάζεται να «πιέσουν» κι άλλο την κατάσταση.