Μόνιμη επωδός του Σόιμπλε το Grexit: Μέτρα για να παραμείνετε στο ευρώ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει πως αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα.

«Η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδορομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε προς τη χώρα.

Κατά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών για τη δεινή κατάσταση της Ελλάδας δεν ευθύνεται κανένας εξωτερικός παράγοντας, καθώς όπως ανέφερε «οι Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας προχώρησε και σε αποκαλύψεις σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, σημειώνοντας ότι «ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος», σχολίασε μάλλον με σαρκαστική διάθεση.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωσή της θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τόνισε επίσης ότι «η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση το παραδέχομαι- είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη». Και πρόσθεσε ότι «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει» υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έκδοση εθνικού νομίσματος.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει και πάλι στο τραπέζι το θέμα του Grexit μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου -μια ημέρα πριν από το Eurogroup-, ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό -ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους».

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία, ο Γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε λυπηρή την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, για τον οποίο ανέφερε πως “διευκόλυνε αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα ενδεχομένως “να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας» μετά το δημοψήφισμα, παρότι ο ίδιος πιστεύει πως «εκείνοι που εποπτεύουν τις ιταλικές τράπεζες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».