Αξιωματούχος ΔΝΤ: Τα μέτρα για το χρέος είναι ανεπαρκή

Η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θέτει σε τροχιά σύγκρουσης τις σχέσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων εταίρων. Στέλεχος του ΔΝΤ που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και εντεύθεν.

Σε πηγαδάκι του με δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι θεσμοί απέχουν ακόμα πολύ από το να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα και τόνισε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους χαρακτηρίζοντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM, που ενέκριναν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ως ανεπαρκή.

Μάλιστα το Ταμείο επιζητεί από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η πλήρης μετάθεση αυτής της συζήτησης για το 2018 είναι η πάγια ευρωπαϊκή θέση και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό». Το ΔΝΤ άφησε σαφείς αιχμές για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, απαίτηση που αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων. Ο ίδιος αξιωματούχος,υποστήριξε μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5%, ωστόσο όμως ξεκαθάρισε ότι το ιδανικό θα ήταν ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%.

΄Παράλληλα επισήμανε ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος και έσπευσε να διευκρινίσει στο πρακτορείο Bloomberg ότι άδικα το Ταμείο κατηγορείται ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

FT: Παραμένει η κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times ανέφεραν ότι οι συζητήσεις διακόπηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ταμείο για το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και άλλους τομείς, που προβλέπονται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε πέρυσι, επιτρέπουν στη χώρα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, που υποτίθεται ότι θα πιάσει το 2018.

H ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε αντιπαράθεση, καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να λάβει μέρος στη διάσωση των 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας. Η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θεωρείται «κλειδί» όσον αφορά στη διατήρηση της πολιτικής στήριξης για τη διάσωση στα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που έχουν υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ εξασφαλίζει αξιοπιστία και οικονομική αυστηρότητα.

Το Ταμείο φέρεται να έχει απευθύνει έκκληση στην ευρωζώνη να μειώσει τον στόχο στο 1,5% και να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση χρέους. Αν η Ευρωζώνη δεν είναι προετοιμασμένη να το κάνει αυτό, έχει προειδοποιήσει το Ταμείο, το μόνο και λιγότερο επιθυμητό μονοπάτι για να γίνει το πρόγραμμα αξιόπιστο είναι η εφαρμογή περαιτέρω φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Οι FT επισημαίνουν ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτή την ανάλυση ως υπερβολικά απαισιόδοξη.