Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «δεν πιστεύω πως είναι η αρχή μιας νέας κρίσης. Δεν υπάρχει αιτία για κάτι τέτοιο. Η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη. Όμως είναι μια νέα πραγματικότητα με βάση των οποία πρέπει να δουλέψουμε».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Ιταλία είναι μια μεγάλη οικονομία, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, έχει ισχυρούς θεσμούς. Βλέπει κανείς πως η αντίδραση των αγορών είναι μέχρι στιγμής μετριοπαθής» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποια είναι τα επόμενα πολιτικά βήματα, τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος. Η ιταλική κατάσταση δεν άλλαξε οικονομικά, οι τράπεζες δεν είναι σήμερα διαφορετικές απ’ ό,τι ήταν χθες».

Επιπλέον ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «είναι το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας για την αναθεώρηση του συντάγματος. Στην πραγματικότητα δεν αλλάζει η κατάσταση, όσον αφορά την οικονομία», ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα των τραπεζών υπάρχουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Καταλήγοντας κατέστησε σαφές ότι για ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας τις επόμενες εβδομάδες στην Ιταλία και διεμήνυσε ότι η Ιταλία είναι μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην ευρωζώνη και πως, ό,τι κι αν γίνει, θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα.