Βόμβα στην ΕΕ: Το δημοψήφισμα στην Ιταλία ίσως γκρεμίσει το τραπεζικό σύστημα

Τον κίνδυνο που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι προβληματικές τράπεζες στην Ιταλία επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times, αναφέροντας ότι όλα εξαρτώνται από το δημοψήφισμα στη χώρα την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Το άρθρο επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, μέχρι και 8 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με την κατάρρευση.

Επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η αναταραχή στην αγορά θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να συμμετάσχουν στην αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών.

Προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ, ο Ρέντσι υπεραμύνθηκε μιας λύσης από την αγορά, ύψους 4 τρισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.

Ο νέος μηχανισμός, που αναδιαρθρώνει και αν χρειάζεται, εκκαθαρίζει τις τράπεζες επιβάλλοντας ζημιές τόσο στους μετόχους, όσο και στους κατόχους χρέους, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στην Ιταλία όπου εκατομμύρια επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από ειδικούς στην Ευρωζώνη και όχι μόνο, καθώς υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι το ενδεχόμενο κατάρρευσης ιταλικών τραπεζών θα προκαλέσει πανικό στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας τους αυτή τη χρονιά λόγω των «κόκκινων» δανείων.

Η Ιταλία έχει οκτώ τράπεζες σε διάφορα στάδια «distress»: την τρίτη μεγαλύτερη βάση ενεργητικού Monte dei Paschi di Siena, τις μεσαίες τράπεζες Popolare di Vicenza, Veneto Banca and Carige και τέσσερις μικρές τράπεζες που διασώθηκαν πέρυσι: Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν 360 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, έναντι 225 δισ. ευρώ κεφαλαίου στα βιβλία τους μετά τις διαδοχικές αποτυχίες ρυθμιστών και κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το υπερμέγεθες χρηματοπιστωτικό σύστημα του οποίου η κερδοφορία αδυνάτισε από την στάσιμη οικονομία και παροξύνθηκε από απατηλές χρηματοδοτήσεις σε διάφορους οργανισμούς.

Πηγή: Εuro2day