Γαλλία: Πανηγυρική νίκη Φιγιόν με 66,5% - Θα πάει σε "μονομαχία" με τη Λεπέν;

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν κατάφερε να πάρει το χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017. Με βάση τα αποτελέσματα από το 98% των εκλογικών κέντρων, ο Φιγιόν έχει εξασφαλίσει το 66,5% των ψήφων, σύμφωνα με τους διοργανωτές της αναμέτρησης. Ο αντίπαλός του και επίσης πρώην Πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, συγκέντρωσε το 33,5% των ψήφων.

Τα “φώτα” πλέον πέφτουν στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό αν ο νυν Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προκριματικές του Ιανουαρίου. Τα ποσοστά της δημοτικότητάς του είναι πιο χαμηλά από ποτέ, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησής του Μανουέλ Βαλς,  εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανείς από τους Σοσιαλιστές και τους Αριστερούς δεν θα περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου του 2017, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να “ποντάρουν” στη μάχη που θα δώσει ο Φιγιόν με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Φιγιόν: Να τελειώνουμε με αυτή την αξιολύπητη πενταετία

«Η νίκη την οποία μοιράζομαι με όλους εσάς και τις χιλιάδες των εθελοντών που εργάσθηκαν μαζί μου, είναι μια «νίκη πεποιθήσεων», δήλωσε ο νικητής του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς.

«Η Γαλλία κατανόησε τους στόχους μου, η Γαλλία δεν αποδέχεται άλλο την υποβάθμιση, θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αξιολύπητη πενταετία και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα τρόπο που δεν τον τολμήσαμε εδώ και 30 χρόνια. Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας», είπε χαρακτηριστικά, με το ακροατήριο να τον “αποθεώνει”.

Συνεχίζοντας ο Φιγιόν τόνισε ότι αυτές τις ώρες έχει «μια ιδιαίτερη σκέψη για τον Σαρκοζί», ενώ παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα «φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού» προς τον Αλέν Ζιπέ. «Αυτό το βράδυ τείνω ένα χέρι προς όλους όσους θέλουν να συνεργασθούν μαζί μου για την ανάδειξη της χώρας», υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον του και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε μακριά το 2017», υποστήριξε.

«Μια ελπίδα γεννήθηκε σήμερα η φιλοδοξία μου είναι να την μεγαλώσω για τη Γαλλία και για τη Δημοκρατία» δήλωσε με το χέρι στην καρδιά.

Αμέσως μετά, ο Φρανσουά Φιγιόν αντήλλαξε μπροστά στις κάμερες χειραψία με τον μεγάλο αντίπαλό του, Αλέν Ζιπέ.

Φωτογραφία: AP Photo/Christophe Ena

Οι πρώτοι πανηγυρισμοί από τους υποστηρικτές του Φιγιόν μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων

Ζιπέ: Έχασα, παραμένω Δήμαρχος του Μπορντό

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Αλέν Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.

«Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου” δήλωσε ενώπιον των οπαδών του». Αναγνώρισε ότι οι προκριματικές εκλογές έγιναν κάτω από “καλές συνθήκες” και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στο έργο του και πως ευελπιστεί σε νίκη της κεντροδεξιάς. Εξήγησε ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως Δήμαρχος στην πόλη Μπορντώ.

Συγχαρητήρια από Σαρκοζί

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συνεχάρη τον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη του. Σημειώνεται ότι ο Σαρκοζί ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη του και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη» που θα δώσει, επισήμανε ο Νικολά Σαρκοζί σε μία ανακοίνωση.

Ο ίδιος εξήρε τον αντίπαλο του Φιγιόν, Αλέν Ζιπέ, διότι υπερασπίστηκε τις ιδέες του και πρόσθεσε ότι η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να ενωθεί γύρω από τον Φιγιόν προκειμένου να «εγγυηθεί μια αλλαγή που η Γαλλία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το 2017».

Το πρόγραμμα του Φιγιόν

Ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία προσήλθαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εκλογείς.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, και χρησιμοποιεί συχνά το μεταρρυθμιστικό παράδειγμα του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση των απολύσεων, θέσπιση ανώτατου ορίου στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση του 35ωρου, ψήφιση νόμου κατά του μπουρκίνι, κατάργηση της δυνατότητας των ομοφυλοφίλων που υιοθετούν παιδιά κ.α. ενώ έκανε λόγο για περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα, για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και περιστολή των κρατικών δαπανών.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιγιόν  θέλει σύσφιξη των σχέσεων της Γαλλίας με τον Πούτιν και βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν.
Στον πρώτο γύρο των προκριματικών κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 44% ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που θεωρούνταν φαβορί μόλις 28% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί 21%.

Ωστόσο το ερώτημα για την κεντροδεξιά της Γαλλίας, είναι αν ο υποψήφιος της μπορέσει να επικρατήσει στην κούρσα με την Μαρίν Λε Πεν, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις ο Αλέν Ζιπέ, εθεωρείτο ισχυρότερος έναντι της σκληρής κυρίας του Εθνικού Μετώπου.