Αποκάλυψη Ντάισελμπλουμ: Έχουμε έτοιμα μέτρα για το 2018

Σε αποκαλύψεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα προέβη ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ μιλώντας στο Bloomberg, κάνοντας λόγος για έτοιμα πρόσθετα μέτρα για το 2018 κι επιβεβαιώνοντας ότι τα πλεονάσματα θα πρέπει να φτάσουν τελικά το 3,5%. Ωστόσο για το χρέος άφησε ένα παράθυρο, λέγοντας ότι θα υπάρξει ελάφρυνση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Αναφορικά με το χρέος σημείωσε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Eurogroup του Μαΐου, όπου ειπώθηκε ότι θα γίνουν κάποια επιπλέον βήματα για να μειωθεί το βάρος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

«Εχουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα», αποκάλυψε. «Στεκόμαστε δίπλα στους Ελληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος τους», συνέχισε.

Αναφορικά με το ΔΝΤ δηλώνει πως «αν, και όταν φυσικά, οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».

«Θα μας ενημερώσουν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αλλά απ’ όσα ακούω οι συζητήσεις είναι πολύ παραγωγικές και πολύ πρόοδος έχει συντελεστεί» δήλωσε από τη Μάλτα ο Ντάισελμπλουμ.

Προσβλέπουμε στο επόμενο βήμα στο πρόγραμμα, τονίζει.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις των θεσμών στην Αθήνα είπε πως επικεντρώθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση οι Έλληνες να τηρήσουν τους όρους του προγράμματος.

 Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει 3,5%