Εργασιακά: Αγκάθι οι ομαδικές απολύσεις- Mini ωράρια αντιπροτείνει η Αχτσιόγλου

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της Υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς στη χθεσινή συνάντηση με τους πιστωτές, η οποία διήρκεσε κοντά στις τέσσερις ώρες, παρέμειναν ανοιχτά όλα τα θέματα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εργασιακών σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ εμμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση της προέγκρισής τους, εξωθώντας στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, (σ.σ. η οποία αναμένεται να αποτελέσει προπομπό και για τις ΔΕΚΟ). Η κα Αχτσιόγλου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη διασφάλιση του «προεγκριτικού ελέγχου» στις περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων από ένα κεντρικό όργανο ή μια ανεξάρτητη αρχή, που θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν τις ομαδικές απολύσεις.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελούν και οι απαιτήσεις των πιστωτών για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της για επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η Υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη βασική αρχή της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την υπεράσπιση της νομιμότητας με βάση τα όσα ορίζονται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και επεσήμανε ότι με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία σε όλες σχεδόν τις χώρες προβλέπονται ειδικές διαδικασίες προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων. Στην περίπτωση που ξεπερασθούν οι δυσκολίες στις εργασιακές σχέσεις πιθανότατα η κυβέρνηση να προλάβει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να έχει στα χέρια της μια συμφωνία “επί της αρχής” ώστε να μην χρειαστεί ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και σήμερα με την ατζέντα των ραντεβού να είναι κλεισμένη από το πρωί σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος έως την Τρίτη – οπότε και θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου – στα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά ώστε τα μικρά να κλείσουν εξ’ αποστάσεως.