Ένα τέταρτο μνημόνιο «βλέπει» ως πιθανότερη κατάληξη για την Ελλάδα, το 2018, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου που επεξεργάζεται μοντέλα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εκτίμησε ότι οι αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στην ελάφρυνση του χρέους δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Τα Νέα” περιέγραψε τις δύο επιλογές που έχει η Ελλάδα: μεγάλη αναδιάρθρωση ή τέταρτο μνημόνιο.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω, ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους-ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα», σημειώνει σχετικά.
Τέλος, αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά η υπερβολική γραφειοκρατία, όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ.