Το τελικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του νέου πλαισίου και οι διαφορές που έχουν μείνει προς διευθέτηση δεν είναι πολλές. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι διαφορές περιορίζονται, σε τεχνικά ζητήματα, όμως παραμένουν ακόμα κάποιες δυσκολίες.
Το βασικό θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί, όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετίζεται με το «κούρεμα» των οφειλών προς το δημόσιο, με τους δανειστές να απαιτούν να μπορεί να διαγραφή κάθε φύσεως οφειλή. Ωστόσο η ελληνική πλευρά αντιπαρέρχεται, μη δεχόμενη να διαγράφονται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), δηλαδή οι παρακρατούμενοι φόροι.
Το θέμα αυτό, εξετάστηκε στις διαδοχικές συναντήσεις, χθες και προχθές, των τεχνικών κλιμακίων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα αναγορεύει ως «κόκκινη γραμμή». Υπό εξέταση, ωστόσο, είναι και η χρονική διάρκεια ισχύος του νόμου. Η κυβέρνηση προτείνει να ισχύει για δύο έτη, σε αντίθεση με τους θεσμούς που απαιτούν η ισχύς του να είναι μονοετής.
Σημείο διαφωνίας αποτελεί και η «ηλικία» των χρεών που θα εμπίπτουν στο πλαίσιο, με την κυβέρνηση να προτείνει να εντάσσονται οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως και την ψήφιση του νόμου του νόμου και τους δανειστές να απαιτούν, την υπαγωγή των οφειλών που έχουν εγγραφεί ένα έτος πριν την ψήφιση του. Αντίθετα στο θέμα ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων από την πλευρά των πιστωτών έναντι των επιχειρήσεων, η διαφορά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες γεφυρώθηκε, καθώς δεν θα μπορούν να ασκούνται έως και δύο μήνες μετά την αίτηση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο νόμο, ενώ για την όποια παράταση θα αποφασίζει η πλειοψηφία των πιστωτών.