Πώς είδαν οι αγορές την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών

Την αρχή περιόδου αβεβαιότητας για τη χώρα μας βλέπουν οι επενδυτές, που ανησυχούν για πολιτική αστάθεια και για την πορεία του προγράμματος διάσωσης

του Τάσου Μαντικίδη

Αν και οι αγορές είχαν προεξοφλήσει με πιθανότητες 80% πως η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, εν τούτοις η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε αρχικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε απώλειες ως 11%, με τις αποδόσεις των νέων τριετών ελληνικών ομολόγων να ξεπερνούν το 12%.

Φόβοι εκτροχιασμού

Καθώς οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, ανέφεραν οι αναλυτές, την ώρα που το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) αυξήθηκε στις 1.219 μονάδες βάσης, από τις 986 μονάδες πριν από τα Χριστούγεννα, ξυπνώντας μνήμες από την κορύφωση της κρίσης του 2012, όταν η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είχε τεθεί σε κίνδυνο.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών οδηγεί στην αρχή μιας περιόδου αβεβαιότητας, καθώς θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης, την ώρα που ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας τρομάζει τους επενδυτές.

Οπως ανέφεραν αναλυτές, αν και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα (χωρίς όμως να μπορεί να επιτύχει αυτοδυναμία), εν τούτοις είναι ασαφές το σκηνικό των συσχετισμών που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο η όποια νέα κυβέρνηση συνασπισμού προκύψει να είναι βραχύβια.

Η κατάσταση περιπλέκεται μάλιστα, όπως λέγεται, περαιτέρω και από την αδυναμία και άλλων κομμάτων, όπως του ΠαΣοΚ που έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.

Για τις αγορές, εάν η όποια νέα κυβέρνηση υιοθετήσει µια πιο επιθετική προσέγγιση απέναντι στους δανειστές, καθώς ο συστηµικός κίνδυνος στην ευρωζώνη από το «ελληνικό πρόβληµα» έχει ελαχιστοποιηθεί, η αντίδραση των εταίρων δεν θα αφήσει περιθώρια στη χώρα, η οποία δεν αποκλείεται να εισέλθει σε νέα στενωπό, απόρροια και της ασφυξίας στην οικονοµία.

Οι αγορές εξάλλου επιθυμούν στοιχειωδώς η όποια ελληνική κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, γιατί διαφορετικά απλώς θα αγνοήσουν τη χώρα, η οποία θα είναι και αυτή που δεν θα έχει τίποτε να κερδίσει αν παραμείνει στο περιθώριο.

ΣΥΡΙΖΑ εν όψει

Και ενώ το ΔΝΤ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές, οι πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι στη χώρα καθίστανται ολοένα και πιο αλληλένδετοι, ανέφεραν ορισμένες επενδυτικές τράπεζες, ενώ το ενδεχόμενο της ανάδειξης στην εξουσία μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην ελληνική κρίση.

Μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα επιδιώξει όσον αφορά το θέμα του χρέους, το οποίο αν και βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, κάτι που στην ουσία περιορίζει τον κίνδυνο μετάδοσης, θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς, λένε ορισμένοι οικονομολόγοι, ότι η Ελλάδα μπορεί να απομονωθεί πλήρως.

Η κρίση του ευρώ εξάλλου δείχνει τώρα περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, σε μια στιγμή που μπορεί ο ελληνικός κίνδυνος να αυξάνεται, η Ιστορία όμως δεικνύει πως η Ευρώπη έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε συναινετικές λύσεις.

Ενώ πάντως οι πτωτικές (short) θέσεις έχουν αυξηθεί 18% μετά τον α’ γύρο της προεδρικής εκλογής, το Χρηματιστήριο της Αθήνας περιόρισε τελικά τις απώλειες του 11% στο 3,91% στο κλείσιμο, αν και οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν πτώση σχεδόν 45% από τα υψηλά του Μαρτίου παρουσιάζοντας εφέτος τη χειρότερη απόδοση μετά την αγορά της Ρωσίας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=663196