"Κόκκινη κάρτα" στη CETA από το Βέλγιο - Ε.Ε. και Καναδάς ελπίζουν...

“Πιθανή” θεωρούν την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA) οι δύο εμπορικοί εταίροι, παρά το βελγικό “όχι” που δείχνει να “παγώνει” την διαδικασία.

Ο βέλγος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη CETA , μπλοκάροντας ντε φάκτο την υπογραφή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενώ η συνάντηση κορυφής έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή», διαβεβαίωνε ωστόσο χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον καναδό Πρωθυπουργό.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζουν τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου θα υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία», επιβεβαίωσε το γραφείο του Τζάστιν Τριντό.

«Ελπίζω. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε η καναδή Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.

Το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει “όχι” στη CETA, καθώς, στο εσωτερικό της χώρας, η γερμανόφωνη κοινότητα και η Φλάνδρα είπαν «ναι», ωστόσο η Βαλονία, η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη κοινότητα αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας.