Στην άμεση διαχείριση των 14 ελληνικών αεροδρομίων από τη Fraport και στις αιτιάσεις συνδικάτων και φορέων αναφέρεται το Spiegel ενώ η FAZ περιγράφει την όξυνση της μάχης για την εξασφάλιση των νέων τηλεοπτικών αδειών.
«Είναι κατακτητές δεν είναι επενδυτές» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ του το Spiegel, αναφερόμενο στην ανάληψη της διαχείρισης των 14 ελληνικών αεροδρομίων από τη γερμανική εταιρεία Fraport. Την άποψη αυτή διατυπώνει στο γερμανικό περιοδικό ο Βασίλης Αλεβιζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), επικρίνοντας με σφοδρότητα τη συμφωνία. Το άρθρο αναφέρεται στην ανάληψη καταρχάς του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη και στη σχετική ενημερωτική εκδήλωση που έγινε, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο θα γίνει η ανάληψη και των 13 υπόλοιπων αεροδρομίων. «Με την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα, η Fraport θέλει να πείσει τις διάφορες περιοχές ότι θα επωφεληθούν και αυτές από τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, τα αεροδρόμια θα επεκταθούν με στόχο να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία. Γύρω στα 330 εκατομμύρια ευρώ θέλουν να επενδύσουν μέχρι το 2020».
Στην ενημερωτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη «η επίθεση γοητείας φαίνεται πως είχε αποτελέσματα. ‘Είναι μια πολύ καλή συμφωνία’ δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Ξενοδόχοι και επικεφαλής επιχειρήσεων δήλωσαν επίσης ικανοποιημένοι. Ελπίζουν τώρα σε περισσότερους επισκέπτες, πιο απλές εξαγωγές και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη».
«Ωστόσο δεν είναι όλοι οι Έλληνες ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία με τους Γερμανούς» υπογραμμίζει το άρθρο. «Τα ελληνικά συνδικάτα δεν θέλουν να τα παρατήσουν τόσο εύκολα. Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στο Spiegel Online, η ΟΣΥΠΑ θα προσφύγει από κοινού με άλλες οργανώσεις και θεσμούς εναντίον της συμφωνίας στην Κομισιόν ενώ το θέμα απασχολεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ΟΣΥΠΑ θεωρεί πως η συμφωνία πλήττει το δημόσιο συμφέρον καθώς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού».
Πάντως, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, «ούτε η ελληνική ούτε η γερμανική πλευρά φαίνεται να ανησυχεία ιδιαίτερα για πιθανά νομικά εμπόδια». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας απαντά με ένα κοφτό «όχι» στην ερώτηση εάν οι προσφυγές των συνδικάτων μπορούν να αποτρέψουν την επίμαχη συμφωνία. Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο επικεφαλής της Fraport στην Ελλάδα Αλεξάντερ Τσινέλ, ο οποίος παραπέμπει στην έγκριση της συμφωνίας «με εμφατική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο» και ως εκ τούτου η συμφωνία αυτή «είναι τώρα ισχύον δίκαιο», όπως επισημαίνει.
Ο αγώνας των καναλιών για τις άδειες
Στην αδειοδότηση των καναλιών στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα: «Μεγάλοι επιχειρηματίες, συχνά από τον εφοπλιστικό χώρο επεδίωκαν πολιτική επιρροή με τη βοήθεια των καναλιών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δίνονταν μόνο προσωρινές άδειες, ο νεποτισμός γιγαντωνόταν. Η παράταση μιας προσωρινής άδειας από έναν υπουργό ήταν μια χάρη η οποία ενδεχομένως να συνοδευόταν από κάποιο αντάλλαγμα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να είναι ικανοποιημένοι αφού δεν πλήρωσαν για άδειες που διήρκησαν χρόνια. Οι κυβερνώντες ανεξάρτητα εάν ήταν συντηρητικοί ή σοσιαλδημοκράτες προσπαθούσαν να ευνοήσουν τους φίλους τους με κρατικές παραγγελίες για να χρηματοδοτήσουν έμμεσα φίλα προσκείμενα κανάλια. Ακόμα και ελληνικές τράπεζες ήταν αναμεμειγμένες σε δάνεια που αργότερα παραγράφηκαν. Για το λόγο αυτό η Τρόικα εξάρτησε τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες ΜΜΕ από ειδικές προϋποθέσεις».
Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρεται στην εξέταση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει αύριο για τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου. Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση Τσίπρα επικαλείται στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τηλεοπτικού τοπίου όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος». Ο γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει όμως τις έντονες αμφιβολίες που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο και παραθέτει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα άρθρου της γερμανόφωνης εφημερίδας Griechenland-Zeitung που εκδίδεται στην Αθήνα: «Το νέο σύστημα δεν αίρει την εδώ και χρόνια επικρινόμενη διαπλοκή μεμονωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, μιντιακής εξουσίας και κρατικών προνομίων. Στη θέση των παλιών μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών, που έκαναν κατάχρηση των διαύλων τους ώστε να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, έχουν εμφανιστεί απλά νέοι, ίσως ακόμη πιο αδίστακτοι».